Počela Vasaloppet utrka u skijaškom trčanju: Na startu i skijaška legenda iz Sarajeva

U Švedskoj je jutros startala Vasaloppet memorijalna utrka u skijaškom trčanju na 90 kilometara, koja je historijski događaj u ovoj državi, gdje se na startu pojavilo 13.800 skijaša iz cijelog svijeta.

Među 16.000 prijavljenih, od kojih se 2.200 nisu uspjeli naći na startu zbog problema s vremenom, našao se i skijaška legenda Gunde Svan, pobjednik sa Zimskih olimpijskih igara iz Sarajeva 1984. godine.

Ova utrka nosi ime po švedskom kralju Vasi koji je, prema predanju, sa pratnjom pobjegao iz svog dvorca na skijama i tako se spasio od urotnika koji su ga htjeli svrgnuti sa prijedstolja.

Vasaloppet predstavlja nordijsko, ili kros-kantri, skijanje i najduža je trka na svijetu u toj disciplini. Festival utrka se održava jednom godišnje počevši od 1922. godine i obično počinje posljednje sedmice u februaru ili prve nedjelje u martu.

Cijeli niz manifestacija i trka različite dužine obilježava sjećanje na borbu švedskog naroda za oslobođenje od danske vladavine vođene između 1520. i 1523. godine i proglašenja Vase za kralja slobodne Švedske 6. juna 1523. godine. Prošle godine je na trkama bilo prijavljeno više od 60.000 takmičara.

Ovaj nacionalni praznik koji Šveđani slave je primjer podrške države slobodnom i sportskom duhu, uz slogan „očevim stazama za buduće pobjede“. Učenici nisu pohađali škole tokom ovog tzv. sportskog raspusta, i time se mladi priključuju ovoj i drugim sportskim manifestacijama.

Autor: Radio Sarajevo