Pred sarajevskom publikom recital jednog od najznačajnijih poslijeratnih bh. pijanista, Zlatana Božute

U utorak, 3. marta, u 19 sati, u Domu Oružanih snaga BiH Sarajevska zima publici donosi poseban muzički događaj – recital jednog od najznačajnijih poslijeratnih bh. pijanista, Zlatana Božute.

Pijanistu, čije su virtuozne i sofisticirane interpretacije prepoznate visokim nagradama na pijanističkim takmičenjima, odlikuje jedinstven i autentičan izraz. Božuta u svojim koncertima redovno istražuje repertoar koji otvora višestruke mogućnosti za interpretaciju i donosi njegova neočekivana i nadahnuta čitanja.

I ovaj put on pokazuje ambiciju da publici predstavi kompozicije koja su izazov pijanistima u estetskom i izvođačko-tehničkom smislu, ali i da u poseban umjetnički odnos postavi spektakularna djela klavirskog repertoara kakva su Francuska svita br. 2 J. S. Bacha, ciklus Images 1 Claude Debussyja i Slika s izložbe Modesta Musorgskog.

Zlatan Božuta je rođen u Sarajevu 1991. godine. Zaposlen je kao asistent na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Klavir je učio kod profesora Draženke Čanković-Janković, Milorada Jovanovića, Mirjane Jovanović, Svetlane Claidze i Dragana Opančića, u čijoj klasi je diplomirao i završio master studij. Trenutno pohađa specijalizaciju u Brescii kod eminentnog svjetskog pedagoga prof. Rubena Dalibaltayana.

Uz klavir, Božuta studira i kompoziciju u klasi prof. Dine Rešidbegovića na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, i na tom polju je ostvario uspješnu saradnju s renomiranim pozorišnim rediteljom Alešom Kurtom, komponujući muziku za predstave Elizabeta Bam i Majstor i Margarita.