Premijer Nenadić najavio podršku radu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS

Na inicijativu premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića danas je organiziran i održan sastanak sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduanom Kafedžićem, saopćila je Vlada KS.

To je već drugi njihov sastanak, jer je premijer odmah po preuzimanju dužnosti organizirao radni susret novoimenovanih ministara sa šefovima svih stručnih službi, među kojima je bio i Kafedžić. Premijer Nenadić je na samom početku sastanka pohvalio aktivnosti Ureda, te iskazao svoje zadovoljstvo zbog napretka koji je ostvario u periodu od svog osnivanja do danas.

„Predlažem da odmah po usvajanju budžeta KS, a što je trenutno prioritetna aktivnost Vlade KS, organizaciju posebnog sastanka na kojem bi premijer i šef Ureda obavijestili detaljno sve ministre o aktivnostima koje ovaj ured provodi“, kazao je premijer Nenadić.

Naglasio je kako će na tom sastanku biti zatražena podrška cjelokupne Vlade, ali i svakog ministra pojedinačno daljem radu ovog Ureda. Istakao je i kako će ovaj sastanak biti prilika da se ministri upoznaju sa svim procesima i posebnim projektima koji su u toku, kao i sa načinima njihovog realiziranja. Šef Kafedžić se upotpunosti složio sa prijedlogom premijera Nenadića vezanim za organizaciju ovog sastanka,.

„Na sastanku će biti upriličeno upoznavanje ministara sa informacionim sistemom, odnosno antikorupcijskim softverom, ali i svim drugim našim aktivnostima. Naš je cilj da unaprijedimo saradnju, te dostignemo njen najveći profesionalni nivo“, poručio je Kafedžić.

Dodao je kako će tada svi članovi Vlade biti upoznati i sa obavezama koje im proizilaze iz Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS, a koje se odnose na prijavu zatečene imovine i prihoda, porijeklo i promjenu imovine i prihoda, kao i poklona koje dobije u toku obavljanja javne funkcije. Ovom prilikom, razgovarano je i o predstojećim procesima i planovima podrške međunarodnih organizacija Vladi borbi protiv korupcije.

„Imam obavezu da vam se još jednom zahvalim na odličnoj saradnji iz vremena dok sam bio ministar pravde i uprave KS, kada sam aktivno sudjelovao u formiranju vašeg ureda, njegovom institucionaliziranju i kadrovskom kapacitiranju.

Na svaki način ću doprinositi daljem razvoju vaših kapaciteta u zakonom propisanim okvirima“, istakao je na kraju današnjeg sastanka premijer Nenadić te još jednom uputio riječi zahvalnosti, jer je on jedini izabrani dužnosnik, odnosno predstavnik vlasti, koji je od formiranja Ureda do danas, dobio zahvalnicu za doprinos njegovom organiziranju.