Prvi automobil ikada vozila je žena

Prva osoba koja je sjela za upravljač automobila bila je žena, Bertha Benz.

Ona je dala početni impuls automobilskoj industriji čiju su moć žene u ulozi vozača u određenim dijelovima svijeta dugo kasnije uspjele osjetiti. Danas žene znaju šta žele i biraju automobile s karakterom.

Nijemac Karl Friedrich Benz smatra se jednim od začetnika autoindustrije, odnosno ere benzinskih automobila. Zanimljivo je to što veoma mali broj ljudi danas zna da je upravo njegova supruga Bertha Benz bila prva osoba koja je sjela za upravljač nekog vozila. Kada je Karl 1888. godine konstruisao prvi automobil s tri točka bojao se kako još nije spreman za vožnju, ali ona je mislila drugačije. Osim što se brinula o njihovo četvero djece, Bertha je s Karlom dijelila i strastveni interes za njegov rad.

Bertha Benz je dala početni impuls automobilskoj industriji kada se u augustu 1888. godine odvažila da sjedne za upravljač novokonstruiranog vozila koje je zbunjenom posmatraču iz tog doba moglo izgledati kao kočija bez konja. Bez znanja svog muža odlučila je da isproba novo vozilo na putu od Mannheima do Phorzheima dugom 106 km.

Bertha Benz memorijalna ruta ustanovljena je 2008. godine prateći putanju prve vožnje automobilom, a zavedena je kao dio svjetske industrijske baštine. Dok se širom svijeta podrazumijevalo da su žene ravnopravne s muškarcima kada je u pitanju upravljanje automobilom, u Saudijskoj Arabiji vožnja ženama je bila zabranjena.

Žene su imale svoje vozače te su isključivo uz mušku pratnju mogle boraviti vani. Žene u Saudijskoj Arabiji su u junu 2018. godine izašle u automobilima na ulice i tako obilježile ukidanje zabrane da voze, što je dugo bilo simbol represije nad ženama u tom veoma konzervativnom kraljevstvu.