Prvi gay kandidat za predsjednika SAD: Pete Buttigieg napustio utrku za Bijelu kuću

Pete Buttigieg, političar iz Indiane poznat kao “načelnik Pete”,  povukao se iz utrke za demokratskog kandidata za poziciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Buttigieg je ambiciozno krenuo u utrku za predsjednika. Na početku kampanje ostvario je iznenađujuće dobar rezultat, te je u nekim državama bio ispred i Berniea Sandersa i Joea Bidena. Ipak, u posljednjih nekoliko sedmica njegova kandidatura je izgubila na značaju.

Javnost je privukao i zbog činjenice da je prvi gay kandidat koji je ušao u utrku za prvog čovjeka SAD-a.

Buttigieg se povukao uoči ključnog glasanja u utorak, kada će čak 14 saveznih država glasati za demokratskog kandidata, a očekuje se da bi sada Bernie Sanders mogao napraviti ključnu prednost.

Obraćajući se pristalicama u svom rodnom gradu South Bend, u državi Indiana, gdje je ranije bio gradonačelnik, Buttigieg je naglasio vrijednosti za koje se zalagao u kampanji.

“I tako moramo prepoznati da je u ovom trenutku utrke najbolji način za održavanje vjere tim ciljevima i idealima da odstupimo i pomognemo sjedinjenju naše stranke i nacije”, rekao je.

“Dakle, večeras donosim tešku odluku da obustavim svoju kampanju za predsjedništvo”.

Sada se očekuje da glavnu riječ u utrci u Demokratskoj stranci za predsjednika SAD-a vode Bernie Sanders, koji je prije četiri godine u istoj utrci izgubio od Hillary Clinton, koja je potom izgubila od Donalda Trumpa te Joe Biden, bivši potpredsjednik SAD-a.