LONDON, ENGLAND – SEPTEMBER 25: Used cars by German manufacturer Volkswagen are parked at a dealership in Battersea on September 25, 2015 in London, England. The Department for Transport’s Vehicle Certification Agency, the UK’s national approval authority for new road vehicles, has announced that it will re-run laboratory tests on engines and compare the results with emissions from on-the-road tests in the wake of the VW test-rigging scandal. The German car manufacturer has admitted selling vehicles in the US with diesel engines that could detect when they were being tested for emission, changing the vehicles performance accordingly in order to improve results. (Photo by Rob Stothard/Getty Images)

Volkswagen plaća odštetu u vrijednosti od 830 miliona eura

Udruženje potrošača Njemačke i kompanija Volkswagen postigli su sporazum i ovaj proizvođač će morati zbog “prljavih dizel automobila” kupcima isplatiti odštetu u vrijednosti od 830 miliona eura, prenosi Aljazeera Balkans. 

To znači da će više od 260.000 ljudi biti kompenzovano, a “paketi” će iznositi od 1.350 do 6.858 eura, što je, kako navodi udruženje potrošača, oko 15 posto od originalne cijeene.

Ukoliko kupac nije zadovoljan nagodbom, može da je odbije i ode na sud u vlastitoj režiji, ali je ovo ipak bilo brzo i sigurno rješenje.

Kupci odluku moraju da donesu do 20. aprila 2020. godine, ali u svakom trenutku mogu da kontaktiraju svog advokata i te troškove će pokriti Volkswagen, ali ne u većem iznosu od 190 eura i to samo ukoliko kupac odluči da prihvati nagodbu.

Paket kompenzacije odnosi se na stanovnike Njemačke koji su kupili Volkswagen automobile sa dizel motorom najkasnije 31. decembra 2015. godine i oni će od Volkswagena dobiti pismo u kojem će sve biti objašnjeno, kao i PIN kod kojim će dobiti posebne informacije o paketu, na web stranici kompanije.