Sarajevska inspekcija obilazi apoteke i trgovine: Napisane kazne u vrijednosti od 27.951 KM

Od početka sedmice svakodnevno Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo stižu prijave o povećanju cijena zaštitne medicinske opreme, lijekova, hrane, ali i kršenja Odluke o samoizolaciji, što se može prijaviti na 11 telefonskih brojeva policijskih uprava u svim općinama KS.

– S ciljem zaštite potrošačkih interesa inspektori će nastaviti i sa kontrolama cijena osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština koje, podsjetimo, shodno odluci Vlade FBiH trebaju ostati na istom nivou kakve su bile i 5. marta 2020. godine.

Tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su zaključno sa jučerašnjim danom 44 inspekcijska nadzora kod pravnih i fizičkih lica koja vrše prodaju proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena.

S obzirom na nepridržavanje propisanih mjera kontrole cijena, što predstavlja prekršaj kažnjiv po odredbama Zakona o kontroli cijena, subjektima nadzora kod kojih je navedeni prekršaj utvrđen, uključujući i druge prekršaje iz nadležnosti tržišno-turističke inspekcije, izrečeno je ukupno 38 prekršajnih naloga u iznosu od 27.951 KM – kazala je za Faktor Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne inspekcije.

Istakla je da Zakon o kontroli cijena predviđa novčanu kaznu za pravna lica u iznosu od 500 KM do 5.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 200 KM do 2.000 KM, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice.

– Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo prate provođenje Naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite na osnovu koje se do 31. marta 2020. godine obustavlja rad prodajnih objekata u trgovačkim centrima u u KS, izuzev prodavnica osnovnih prehrambenih artikala i apoteka – navela je Brdarić.

Brdarić navodi da, osim ove, kantonalni inspektori od jučer ujutro na terenu provjeravaju poštivanje naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, koje se odnose na privremeno obustavljanje rada ugostiteljskih objekata, ali i kozmetičkih i frizerskih salona, te sportskih i kulturnih objekata u KS.

– Jučer u popodnevnim satima u jednom slučaju evidentiran je rad ugostiteljskog objekta, kojem je u trenutku kontrole zapisnički naloženo zatvaranje i izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 3.500 KM, što će biti praksa i u slučaju svakog evidentiranog prekršaja.

Podsjetimo zbog neprovođenja mjera za sprečavanje zaraznih bolesti privrednim društvima i drugim pravnim licima novčane kazne iznose od 3.000 do 10.000 KM, odgovornim licima pravnih lica od 500 KM do 2.000 KM, a fizčkim licima – obrtnicima od 2.000 KM do 8.000 KM – pojašnjava.

Iz Inspekcije zahvaljuju građanima na podršci, razumijevanju i saradnji koja im je, kako kažu, u ovim danima iznimno važna, ali ujedno pozivaju građane da, u zajedničkom interesu, prijave koje podnose budu precizne s osnovanim razlogom za pokretanje inspekcijskog postupka, kako bi se inspektorima olakšala njihova provjera.

– U uvjetima pojačanih epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja koronavirusa (COVID-19), te sprečavanje nastanka štetnih posljedica, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS, poziva sva pravna, fizička lica i građane da donesene mjere uvaže i primjene odmah, prije svega radi zaštite vlastitog zdravlja, kao i zdravlja drugih, te na taj način izbjegnu i represivne mjere.

Također ih pozivamo da korospodenciju i kontakt sa Upravom mogu ostvariti putem službenih telefona i interneta, odnosno da izbjegavaju dolaske u službene prostorije na oba lokaliteta – zaključuje Brdarić.