Sedam pozorišta čije predstave možete gledati online

Obzirom da se svijet susreće sa neočekivanom situacijom uslijed pandemije koronavirusa, gotovo sve evropske koncertne dvorane i pozorišta privremeno su zatvorile svoja vrata.

Brojne organizacije širom svijeta odlučile su svoje predstave prenositi uživo iz praznih pozorišta i omogućiti pristup svojim online arhivama.

U gotovo jednoj sedmici životi svih nas su se potpuno promijenili i preokrenuli. Ostanak kod kuće je najbolji način na koji možemo pomoći u ovim trenucima. Brojne kompanije i organizacije se trude u ovim danima ponuditi ljudima što je moguće bolji i zabavniji sadržaj kako bi nas zadržali u domovima i učinili nam boravak u zatvorenom prostoru laksim i upotpunili dane građana na nešto značajniji način.

Tako je i u svijetu umjetnosti i kulture, u sektoru čija je uloga okupiti ljude kako bi dijelili živo i zajedničko iskustvo koje donosi veliko bogatstvo svakoj sredini, sve stalo. Ipak, zahvaljujući modernoj tehnologiji i mogućnostima koje internet danas nudi, brojna pozorišta odlučila su nastaviti sa svojim programom na virtualan način. U nastavku izdvajamo pet pozorišta čije izvedbe možete gledati – u pidžami!

The Paris Opera

Tokom ograničenog perioda karantene u Francuskoj, Pariška opera će javnosti besplatno ponuditi svoje najljepše balete i opere koje je moguće strimovati sa njene web stranice.

Od 17. marta, Pariska opera će besplatno objavljivati svoje najljepše predstave iz arhiva. Od Don Giovannija do Labudovog jezera i Priče o Hoffmannu, postoji mnoštvo sjajnih klasika koje možete vidjeti ili ponovo otkriti od kuće. Možete gledati klikom OVDJE.

The Wiener Staatsoper

Kao i gotovo sve glavne opere i koncertne dvorane širom svijeta, Bečka državna opera morala je otkazati sve izvedbe do 2. aprila 2020.

U ovoj teškoj situaciji Bečka državna opera sada otvara svoje žive arhive, tako da će ljubitelji muzike širom svijeta i dalje moći uživati u operi i baletu. Od nedjelje, 15. marta 2020., Bečka opera svakodnevno emituje snimke prethodnih operskih i baletnih predstava putem svoje streaming platforme, širom svijeta i besplatno. Ovaj internetski program čak će pratiti prvobitno planirani raspored u kući, samo uz nekoliko izuzetaka. Možete pratiti predstave klikom OVDJE.

Metropolitan Opera House

Metropolitan je jos jedna kuća koja je otvorila svoja online vrata u nadi da će uljepšati dane svojoj publici.

Svakog dana, različita prezentacija iz kompanije Live in HD serije dostupna je za besplatno prenošenje na web stranici Met, a svaki nastup dostupan je u periodu od 23 sata, od 19:30. EDT do 18:30. sljedećeg dana.

Raspored će sadržavati kompletne predstave iz poslednjih 14 godina, u kojima će učestvovati svi najveći operski pjevači. Predstave su dostupne online preko Met Opera, a dostupne su i putem aplikacija Met Opera on Demand na svim vašim omiljenim uređajima. Pratite klikom OVDJE.

BroadwayHD

BroadwayHD definitivno je najbolji način gledanja pozorišnih predstava na daljinu. Iako nisu uveli još uvijek besplatan streaming, možete iskoristiti sedmodnevni probni period te uživati u zaista širokom izboru predstava iz engleskih, ali i inozemnih pozorišta te u dobrim, starim broadwayskim klasičnim mjuziklima.

Pogledajte klikom OVDJE.

The Show Must Go Online

Koncept ove nove engleske youtube platforme oduševiti će sve ljubitelje Shakespearea, čija se djela svakodnevno čitaju i to hronološkim redom kako su i napisana, a prva ”predstava” započine 19. marta 2020. , čitanjem djela ”Two Gentleman of Verona” koju će čitati pozorišni glumac Ben Crystal. Pratite klikom OVDJE.

Peeping Tom

Belgijska pozorišna grupa pokrenula je svoju online platformu uz moto ”Nastavljamo show i tokom krize!” Trenutno su plasirali svoju prvu trilogiju – ”Le Jardin” koju možete pogledati, a na službenoj Vimeo stranici pratite što su nam priredili i za naredne dane! Pratite klikom OVDJE.

Pozorište Massimo

Pozorište Massimo u Palermu u svojoj ponudi trenutno ima nekoliko koncerata i nedavnih produkcija dostupnih za gledanje na zahtjev. Neke od vrhunskih opera koje možete poslušati jesu Madame Butterfly, La Traviata, Seville Brijač te Cav i Pag. To su samo neki od naslova u bogatom repertoaru koji vas čeka. Pratite klikom OVDJE.