Žena kažnjena sa 1.000 KM zbog izazivanja panike na društvenim mrežama

Ženi iz Gradiške inicijala B.B. uručen je prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000 КM, zbog, kako je saopćeno, kršenja odluke Vlade RS-a o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji ovog entiteta.

Iz Policijske uprave Gradiška su naveli da je B.B. na svom Instagram profilu, “biljchiii“, između ostalog, objavila: “Hvalite Gradišku nema korone kako bi je uzdigli od svih gradova u RS.., a ovamo ženu u Gradišci skrivate da je i testirana i zaražena i već 7 dana u kućnom karantinu.. Pošto to radite takvi lažni mediji nam ne trebaju sve radite politički ne za zdravlje ljudi! Da je za naše zdravlje davno bi sve zatvorili na 28 dana i završili s tim“.

Kako je navedeno u saopćenju Policijske uprave službenici su identifikovali osobu, a ona je priznala prekršaj.

Na osnovu preduzetih operativnih i istražnih mjera i radnji, policijski službenici identifikovali su B.B. koja je odmah i pozvana u prostorije Policijske uprave Gradiška te je priznala da je ona lično objavila navedeno bez posebnog obrazloženja za isto“, kazali su iz Uprave.

O navedenom je putem telefona obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, koji se izjasnio da u konkretnom događaju ne postoje elementi krivičnog djela, već prekršaja po tački 2. Odluke Vlade RS-a o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji entiteta, te je B.B. uručen prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000 КM.

Sarajevska sehara ovim putem apeluje na građane da prate zvanične medije, a ne špekulacije po Facebook stranicama i individualnim profilima. Svaki registrovani medij mora objavljivati zvanične podatke.

Podsjećamo, danas su na teritoriji Bosne i Hercegovine registrovana dva nova slučaja zaraze koronavirusom, što čini ukupan broj od 91 osobe. Od toga su dva pacijenta u teškom stanju, a radi se o pacijentu, prvozaraženom, iz Mostara, te mladom taksisti iz Bihaća.