Sjeverna Koreja lansirala dvije rakete i izazvala negodovanje Južne Koreje

Sjeverna Koreja u nedjelju je ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa u okean na istočnoj obali, što je Južna Koreja odmah proglasila neprikladnim usljed globalne pandemije koronavirusa.

Dva projektila kratkog dometa lansirana su iz obalnog područja Wonsan i odletjela su 230 kilometara, odnosno 143 milje, a maksimalna visina koju su rakete dostigle bila je 30 kilometara, saopćili su iz štaba Južne Koreje.

“U situaciji kada cijeli svijet ima problem zbog koronavirusa, ovakav vojni čin Sjeverne Koreje je vrlo neprimjeren i pozivamo ih na momentalno zaustavljanje”, poručili su iz Južne Koreje za novinsku agenciju Yonhap.

Ovo je četvrti krug ispitivanja koje provode sjevernokorejske trupe ovog mjeseca, u kojem su lansirane osma i deveta raketa, a Guardian piše da vođa ove države Kim Jong-un direktno nadgleda ovu vojnu vježbu.

Također, ovo je najveći broj raketa koje Sjeverna Koreja ikad lansirala u jednom mjesecu, a i pored apela Vijeća sigurnosti UN-a koje je zabranilo ovoj državi testiranje balističkih raketa, oni nastavljaju s vojnim vježbama i šire dodatni strah među susjednim državama.

Iz Sjeverne Koreje poručuju da nemaju zaraženih koronavirom, što izaziva sumnju kod stranih stručnjaka.