Snažan tempo zapošljavanja u SAD- u

Američki poslodavci održali su snažan tempo zapošljavanja u februaru, signalizirajući povoljne prilike u ekonomiji na početku epidemije koronavirusa, zbog koje je centralna banka neočekivano snizila ključne kamatne stope.

U februaru su tako kreirane nove 273 hiljade radnih mjesta, kao i u januaru, prema osjetno naviše revidiranim podacima Ministarstva rada. Ekonomisti su očekivali oko 175 hiljada novootvorenih mjesta u prošlom mjesecu.

Revidirani podaci Ministarstva pokazuju da je u januaru otvoreno 48 hiljada više novih radnih mjesta, a u prethodnom mjesecu 37 hiljada više nego što je početno procijenjeno.

U februaru je najviše novih radnih mjesta otvoreno u sektoru zdravstvene i socijalne zaštite, 56,5 hiljada, a slijedi sektor ugostiteljstva i turizma s 51 hiljadom. Ne zaostaje puno ni graditeljski sektor sa 42 hiljade novih radnih mjesta, nakon 49 hiljada neto otvorenih u januaru.

U stopu ih prati državni sektor koji je zaposlio 45 hiljada ljudi za potrebe edukacije i popisa stanovništva. U segmentu proizvodnje zabilježen je blagi oporavak, s neto otvorenih oko 15 hiljada radnih mjesta, nakon što ih je u januaru ugašeno 20 hiljada.

Ponovo je neto smanjen broj zaposlenih u maloprodaji, te u sektoru prevoza i skladištenja, s ukinutih četiri hiljade poslova, nakon januarskog skoka od 29, 8 hiljada, vjerojatno zbog ograničenja putovanja koja su neke vlasti uvele u cilju suzbijanja širenja epidemije koronavirusa.

Stopa nezaposlenosti skliznula je 0, 1 procentni bod na 3, 5 posto. Dobri podaci s američkog tržišta rada vjerovatno ne odražavaju u potpunosti uticaj epidemije koronavirusa koji se u Sjedinjenim Američkim Državama pojavio tek u drugoj polovini februara.