Foto: Ilustracija

U Kantonu Sarajevo 90 osoba jučer se nije pridržavalo mjera kućne izolacije

Izrečene mjere kućne izolacije jučer nije ispoštovalo 90 osoba u Kantonu Sarajevo, dakle, nisu zatečeni na prijavljenim adresama prilikom policijske kontrole.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jučer su poduzimali radnje na kontroli poštivanja mjera ograničenog kretanja (kućne izolacije) izrečenih rješenjima nadležnih organa.

Riječ je o mjerama izolacije koje se građanima Kantona Sarajevo izrekli federalni i kantonalni sanitarni inspektori, ali i drugi ovlašteni organi poput Inspektorata bh. entiteta RS.

MUP Kantona Sarajevo u ponedjeljak je kontrolisao 982 osobe od kojih 90 osoba nije zatečeno na prijavljenoj adresi stanovanja, odnosno 90 osoba koje su prekršile izrečene mjere kućne izolacije.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić jučer je najavio da će danas biti usvojena Uredba sa zakonskom snagom, a koju je još u nedjelju predložio federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Predloženom Uredbom je propisano da će nepostupanje po naredbi ili rješenju nadležnog organa kojim se određuje mjera zabrane kretanja biti tretirano kao krivično djelo koje će se kažnjavati kaznom zatvora ili eventualno kućnog pritvora.

Još uvijek nije poznato zbog čega Vlada FBiH nije još jučer usvojila Uredbu s obzirom na to da su sve češći slučajevi u kojima neodgovorni građani nepoštivanjem izolacije ugrožavaju živote drugih ljudi.