Umjetnost u izolaciji: “Novi realizam” Maka Hubjera

 Oslobođenje  predstavlja ciklus “Novi realizam” sarajevskog umjetnika i galeriste Maka Hubjera.

Ova serija radova, kako je napisala kustosica Smirna Kulenović kritički dekonstruira ideju zastave i spomenika, kroz sliku i objekt, kao osnovne elemente procesa formiranja kolektivnog identiteta. “Stvarajući novu perspektivu u kojoj stvarni javni prostor koegzistira s nadrealnim kiparskim elementima, Hubjer kategoriju vremena i prostora posmatra kroz individualani, metamoderni umjetnički položaj”, napisala je Kulenović.

Ona, govoreći o radovima u okviru serije “Novi realizam”, ističe da je dekonstrukcija državne zastave kroz objekte, u radovima ovog umjetnika, samo polazište ironične rekonstrukcije identiteta pomoću istog kromatskog spektra u prostoru imaginarnog nastavak “napuštenog i nedovršenog spomenika” Daniela Burena.

“Na taj način umjetnik uspješno prenosi vlastite emocionalne reakcije na trenutni društveno-politički kontekst, kroz umjetničku reinterpretaciju. Strukture koje autoritativno oblikuju suvremenu globalnu kulturu.

Kroz Hubjerov umjetnički proces ideje prošlosti i budućnosti počinju postojati istovremeno – u subjektivnoj i semantičkoj ontologiji koja postavlja znak jednakosti između reakcionarnog carstva mašte i trenutne političke i Bogdanovićeve urbicidne „materijalne stvarnosti“.

Preplićući imaginarni simbol zastave sa sobom i svojim prostornim okruženjem, Hubjer ironično, kroz povijesnu perspektivu, ilustrira trenutni nacionalistički položaj Balkana u lice suvremene međunarodne desničarske i nacionalističke politike.

Ideja granice i zastave kao ekstremnih političkih simbola prepliću se sa svakodnevnim životom, koji ostaje zarobljen u svojoj nesposobnosti da reaguje, shvati ili promijeni svoj stav, te pokrene konceptualne dijaloge, pitanja i prilike za reformu u društvenom, političkom, urbanom i umjetničkom kontekstu sadašnjosti.

Urbani prostor Sarajeva samo je polazište komunikacije u radovima Maka Hubjera, on je predstavljen kao jedna od radikalnih vizualnih scena modernog ‘tranzicijskog društva’ – ali i onaj koji se neprestano zarobljava u pokušaju pomicanja iz prošlosti, koji se još uvijek ne može kritički i transparentno protumačiti – prema budućnosti koja svakog trenutka otkriva jednako zastrašujuće autoritarne i diskriminatorne sustave vrijednosti.

Izvor: Oslobođenje Portal

Foto: Oslobođenje Portal