Ajna Jusić izabrana je za sedam žena liderica koje treba slaviti u 2020. godini

Predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata” Ajna Jusić izabrana je za jednu od sedam internacionalnih žena liderica koje treba slaviti u 2020. godini. Izbor je radila britanska agencija Shape History.

Jusić je na listi sa doktoricom Shuping Wang koja je razotkrila aferu u Kini u vezi sa krvi zaraženom HIV-om , aktivisticom za borbu protiv klimatskih promjena Vanessom Nakate, Luluom Said Ameir koja se zalaže za prava djevojčica, Leahom Sibener osnivač fondacije koja traga za lijekom protiv raka, Barbarom Lee – kongreskinjom koja je podigla svoj glas u Kongresu SAD-a protiv davanju ovlaštenja upotrebe vojnih snaga bez prethodne saglasnosti i Ilwadom Elman koja se bori za ljudska prava u Somaliji, piše Shapehistory.com.

Kada su se pravile analize i predviđanja za godinu u kojoj se nalazimo očekivalo se da će rodna ravnopravnost i napredak i uspjeh na polju prava žena biti ono što će obilježiti ovu godinu. Uz 25. godišnjicu usvajanja Pekinške deklaracije i deceniju od osnivanja Žena UN-a, 2020. godina obećavala je da će biti ispunjena slavljem uspjeha, razmišljanja i djelovanja.

Ipak, samo tri mjeseca su prošla i svijet se nalazi u neviđenoj krizi dok najnoviji virus, COVID19, obuhvata gradove i države širom svijeta. Ova pandemija već pokazuje da će duboko uticati na zdravlje i dobrobit žena širom svijeta, na razna načine, od porasta broja slučajeva zlostavljanja u porodicama, neplanirane trudnoće, neplaćenog rada ili nošenja tereta zdravstvenih sistema koji su već u krizi, prenosi Mreža za izgradnju mira.

Ali u krizi koja je zahvatila cijeli svijet, bitno je osvrnuti se na lijepe priče koje su sada zaboravljene ili neispričane. U nastavku pročitajte o nekoliko ženskih lidera, koje probijaju barijere u političkom, ekonomskom i društvenom spektru.

Shuping Wang: Prva ljekarka koja je razotkrila skandal sa zaraženom krvlju u Kini 1990. To je bio početak epidemije HIV-a

Gledajući mnoge filmove i serije u kojima se zviždaći prikazuju kao junaci koji zapadaju u neprilike, ali iz njih izlaze jači, bolji i bogatiji, ljudi su dobili prividnu sliku. Priča o Doktorici Wang, koja je nedavno igrala na pozornici Hampstead Theatra, uvjerila je mnoge da je posao zviždača pitanje života i smrti. Skandal sa plazmom u krvi u provinciji Henan mogao se odigrati potpuno drugačije da nije bilo hrabre intervencije doktorice Wang pred korumpiranim sistemom koji je bio spreman ućutkati ju u svakoj fazi njenog istraživanja.

Dr Wang, nažalost, je preminula prošlog septembra, ali ostati će upamćena po žrtvi koju je podnijela da bi se spasile desetine hiljada života.

Zviždač (eng. whistleblower) je osoba koja  javno upozorava na ilegalne aktivnosti (primjerice korupcija, nedolično ponašanje, kršenje zakona, ili zloupotreba ovlasti) moćnih pojedinaca. Uglavnom se opisuje kao akcija hrabrih pojedinaca koji iz moralnih razloga unatoč riziku za vlastitu karijeru odlučuju javno progovoriti o nezakonitim ili neetičkim ponašanjima nadređenih osoba.

Vanessa Nakate – aktivistica za borbu protiv klimatskih promjena iz  Ugande

Jedna od aktivnijih afričkih glasova za poboljšanje klimatske krize, osnivačica grupe “Youth for Future Africa” i “Rise Up” pokreta, koja je inspirisana Gretinim pokretom povela štrajk ispred parlamenta u Ugandi, protestujući protiv sveopšte letargije koja vlada. Drži predavanja, u prvoj liniji protesta je, bori se za zaštitu kišnih šuma u Kongu. Mlada, aktivna i osvešćena. Gretin pandan, samo u Africi. U skladu s tim, pet predstavnika “Fridays for the Future” (ona, Greta, Loukina Tille, Luisa Neubauer i Isabelle Axelsson) pojavili su se na zajedničkoj novinarskoj konferenciji u Davosu, ali kako se naknadno ispostavilo Vanessa kao da i nije bila tu jer o njenom pojavljivanju, kao ni o bilo kom drugom ne-evropskom glasu, gotovo da nije bilo ni reči, i kada je Associated Press objavio zvanični članak sa samita prikazana je fotografija aktivista ali bez Nakate koja je bila kropovana.

Umjesto da je predstave na fotografiji, AP se opredijelio da umjesto toga pokaže četiri bijela aktivista. Nezadovoljna običnim izvinjenjima iz Associated Pressa, Vanessa se počela još jače zalagati za klimatske reforme i osiguravati da se glasovi podcijenjenih zajednica čuju u sferi okoliša, prostora koji se često kritikuje zbog svoje nesposobnosti da na odgovarajući način predstavli raznolikost klimatskih aktivista širom svijeta.

Ajna Jusić – Predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”

Upoznajte aktivistkinju koja ukazuje na zaboravljeni aspekt rata: djecu rođenu kao posljedica rata. Jedna od najvećih tragedija poslije rata je ta da se o nekim najosnovnijim društvenim posljedicama rijetko javno govori. Ajna Jusić je glas koji počinje prevazilaziti tu podjelu. Rođena u BiH kao posljedica ratnog zlostavljanja, Ajna je otkrila da je njen status kao građanke pun izazova i nesigurnosti, te je često doživljavala diskriminaciju od teškog patrijarhalnog društva. Djeca rođena kao posljedica zlostavljanja nad ženama u BiH su postala kao ‘nevidljiva djeca’ koja završavaju u sirotištima širom zemlje. Ajna je pokrenula udruženje ‘Zaboravljena djeca rata’ kako bi osnažila i obrazovala ranjive grupe društva, pomažući im da imaju proaktivnu ulogu kako bi unaprijedile svoj status. Udruženje omogućava pristup obrazovnju, socijalnoj zaštiti i psihološku podršku, istovremeno štiteći prava marginaliziranih i ranjivih grupa ljudi.

Ajna je tokom proteklih godinu dana kao gost obišla dosta zemalja regije i svijeta u kojima je predstavljala glas ove djece, a obratila se i predstavnicima Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Lulu Said Ameir: Poboljšanje pristupa i pristupačnosti sanitarnih proizvoda za mlade djevojke u školi

Većina je devojaka doživela da im se ciklus javio nekoliko dana ranije nego što se očekivalo i morale su platiti cijenu žureći da kupe neophodno. Mnogi imaju sreću da si mogu to priuštiti, ali Lulu Ameir je primijetila da postoje i žene oko nje koje si ne mogu priuštiti da kupe čitavo pakovanje i tako je stvorila Be A Lady, projekt koji instalira automate za prodaju sanitarija u školama preko Tanzanije.

Mnogi učenici u istočnoj Africi propuštaju školu zbog nedostatka pristupa ulošcima i sramote koja dolazi zbog iskustva s javnošću. Kroz obezbjeđivanje higijenskih potrebština na ključnim mjestima u školama, Lulu je uspjela poboljšati pristup tim osnovnim proizvodima, kao i pomoći većem broju djevojčica da u potpunosti sudjeluju u obrazovanju.

Leah Sibener: Razvila je bazu za ono što bi moglo biti novo oružje protiv raka

Leah Sibener, 26 godina, radila je u laboratoriji stanfordskog biologa Chris Garcia kada su ona i Marvin Gee, također 26, razvili temelj za ono što bi moglo biti novo oružje protiv raka: novi načini izučavanja vrste bijelih krvnih zrnaca, tzv. T-ćelija za napad raka.

Prvu takvu terapiju, zvanu CAR-T ćelije, FDA je odobrila posljednjih mjeseci. Ali trenutne verzije mogu se boriti samo protiv karcinoma krvi poput leukemije i limfoma, a zatim samo prepoznavanjem jednog proteina na površini jedne vrste ćelije. Ono što su Sibener i Gee razvili bila je metoda kojom se koristi mašinsko učenje za prepoznavanje drugih proteina, kako bi naučili bijela krvna zrnca da se bore protiv drugih vrsta raka. Podršku su pronašli u Luku Leeju (28), iz Asset Management Ventures. Zajedno su osnovali kompaniju, 3T Biosciences, koja je prikupila preko 12 miliona dolara.

Barbara Lee: Jedini glas u Kongresu protiv odobrenja upotrebe vojne sile 2001. godine – davanje izvršnoj vlasti bez presedana moć da koristi vojnu silu bez kongresne rasprave, odobrenja ili nadzora.

Ovo glasanje dogodilo se 14. septembra 2001. godine – tri dana nakon napada 11. septembra u Americi. U Zastupničkom domu u kome je dominirala republika – koji je imao 86% muškaraca, 84% bijelaca, a mnogi su imali puno drugačiji društveni stav od današnje Republikanske stranke.

Čin hrabrosti i mudrosti, ne samo za davanje govora u Domu u nepogrešivo neprijateljskoj atmosferi za crnu kongresmenu drugog mandata, već i na glasanje protivnika kada je tuga nacije usmjerena prema što bržoj i silovoj reakciji, nevjerovatno je nadahnjujuće. Tada joj je nagrada bila, neophodna 24-satna policijska zaštita više od mjesec dana s obzirom na desetine hiljada prijetnji smrću koje su je optuživale za izdaju i napadale na osnovu rase.

Devetnaest godina kasnije i njeno mišljenje je u potpunosti opravdano: AUMF kontinuirano koristi izvršnu vlast kao pravno opravdanje ratnih djela, bez odobrenja ili nadzora Kongresa. Lee više nije jedina koja se neslaže u vezi s tim pitanjem, s tim što su u Senatu republikanske većine i Demokratski većinski parlament donijeli nedavne prijedloge zakona kako bi okončali neovlaštenu upotrebu vojne sile u Jemenu i Iranu.

Ilwad Elman: Borba za ljudska prava i pravdu u Somaliji

U humanitarnim krizama hrana i medicinska pomoć često su prioritet, dok odgovori na pitanja poput eskalacije seksualnog nasilja nisu visoko na dnevnom redu. Studija Ujedinjenih nacija utvrdila je da su se slučajevi silovanja udvostručili za vrijeme gladi u Somaliji 2010. godine.

Ilwad Elman, 30 godina, somalijsko-kanadska aktivistkinja pokrenula je prvi krizni centar za silovanje u Somaliji 2010. Centar je bio udružen s naporima zagovaranja za razbijanje stigme oko silovanja i seksualnog nasilja i započinjanje razgovora između žena i djevojaka i muškaraca i dečaka. Centar i dalje radi i proširen je na devet regija Somalije, a sve centre održavaju i vode lokalne zajednice, podržavajući preživjele seksualnog nasilja.

10 godina kasnije, razgovori o silovanju i seksualnom nasilju u Somaliji poboljšani su. U 2010. godini predsjednik je negirao da se silovanje događa, a žene koje prijave slučajeve dovode sebe u opasnost da budu uhapšene. Somalija je 2018. godine donijela zakon o seksualnim zločinima koji kriminalizira širok raspon seksualnih prekršaja u zemlji.