U Italiji pad broja novih slučajeva već nekoliko dana

U Italiji je danas zabilježeno 4.668 novih slučajeva zaraze i 760 novih smrtnih slučajeva. Broj novih slučajeva zaraze manji je nego dan prije. Time se nastavlja pad broja novih slučajeva koji traje nekoliko dana.

Nakon što je koronavirus (COVID-19) ušao u Italiju širi se velikom brzinom. Od 2. aprila 2020. godine, ukupan broj slučajeva koje su vlasti prijavile, dostigao je 115 hiljada.

Pandemija dostiže vrhunac u zemlji kada broj novih infekcija u jednom danu dostigne svoju najvišu tačku.

Slučajevi registrovani sada odražavat će izloženost virusu prije otprilike dvije sedmice, tvrde naučnici.

Rast novih registrovanih slučajeva u Italiji trenutno je 4% – što je najniže stanje od početka epidemije. To je u pola manje nego prije četiri dana, a četiri puta manje nego prije dvije sedmice.

Broj ljudi koji su se oporavili također je dostigao svoj najviši nivo u ponedjeljak, kada je 1.590 osoba izjavilo je da je preboljelo bolest.

Po prvi put se smanjila količina trenutno pozitivnih osoba na COVID-19 u Lombardiji i pala sa 25.392 u nedjelju na 25.006 u ponedjeljak, prema Sveučilištu Johns Hopkins.

Najgore je pogođen sjever zemlje, a regija sa najvećim brojem slučajeva bila je Lombardija, koja je prijavila njih 46 hiljada. Susjedne regije Emilia-Romagna i Pijemont zabilježile su 15.333, odnosno 10.353 slučaja. Virus u zemlji pogodio je većinom starije od 50 godina.Italija je trenutno zemlja s drugim najvećim brojem slučajeva koronavirusa nakon Sjedinjenih Država.

U Španiji je danas registrovano 6.120 novih slučajeva zaraze i 709 novih smrtnih slučajeva. S današnjim slučajevima u Španiji je zaraženo 110.238. Broj preminulih osoba je 10.096, a broj oporavljenih 26.743 osoba. Španija je po broju slučajeva na trećem mjestu, iza SAD i Italije.