Aktivisti grupe “SPASIMO BH. TURIZAM”: Industrija pred kolapsom zbog pandemije

Turizam u našoj državi je bio jedna od najbrže rastućih grana privrede, godišnje smo bilježili rast od 10-20 posto, pišu aktivisti Facebook grupe “Spasimo turizam BiH”.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti i bez značajnih korekcija:

Prema podacima dostupnim na internetu Bosna i Hercegovina bila je u grupi država sa značajnim turističkim razvojem u nekoliko posljednjih godina. Dolazak turista porastao je u prosjeku za 24 posto godišnje između 1995. i 2000. Prema podacima Svjetske turističke organizacije za 2008., Bosna i Hercegovina našla se u vrhu spiska zemalja po porastu broja turista s rastom 20 posto.

U 2016. u Bosni i Hercegovini registrovano je 1.148.530 turista, što je povećanje za 11,6% u poređenju s prethodnom godinom, dok je ostvareno 2.376.743 noćenja, što predstavlja porast za 10,9%. Od tog broja 69% čine strani turisti. Prema procjeni Svjetske turističke organizacije, Bosna i Hercegovina će imati treću najveću stopu rasta turizma u svijetu za projektirani period između 1995. i 2020., navode iz ove grupe.

Ovo sve iznad napisano je bilo divno gledati do februara 2020 god. (statistički) kada dolazi pandemija Koronavirusa, iako mi imamo informacije od naših kolega da je otkazivanje aranžmana i rezervacija počelo i prije februara mjeseca.Iz tog razloga odlučili smo da okupimo veći broj turističkih djelatnika iz cijele BiH, kompanija,obrta, fizičkih lica koji izdaju smještaj, hotela s ciljem da se naš glas čuje, jer mjere koje trenutno predlaže Federalna vlada ne obuhvataju sve jednako. Napravili smo Facebook grupu pod nazivom SPASIMO TURIZAM BiH, zatim i web stranicu spasimoturizam.wordpress.com i imamo podršku ljudi, koji se bave turizmom, iz cijele države.

Dalje dodaju da ukoliko pogledate podatke Federalnog zavoda za statistiku vidjet će te da je broj dolazaka turista bio za 8% manji u februaru 2020. u odnosu na isti period 2019., a broj noćenja smanjen za čak 15,9% u poređenju sa februarom 2019 godine. Sa zatvaranjem granica a i prije toga turistički sektor je pretrpio ogromne štete, a mjere Vlade saniraju samo štete nastale od marta i tu uviđamo prvu grešku.

Druga greška je što će se mjere odnositi samo do prestanka pandemije Koronavirusa a ako uzmemo najnovije procjene stručnjaka iz kompanije Tourism Economics koja je iz sastava Oxford Economicsa u kojima su naveli da: “Putovanja i turizam predstavljaju više od 10 posto globalnog gospodarskog rasta i oko 320 milijuna radnih mjesta. Nakon što se situacija stabilizira, vjerujemo da se može očekivati brzi oporavak turizma, ali teško da se možemo nadati potpunom oporavku prije 2023.

Ova teza može se potvrditi i iz drugog izvora odnosno Svjetske turističke organizacije – UNWTO koja je nedavno redefinirala očekivanja od svjetskog turizma u 2020., tako da umjesto očekivanih 3 do 4 posto rasta međunarodnih turističkih dolazaka sada govori o 3-postotnom padu, što će biti prvi pad u svjetskom turizmu od krizne 2009. godine.

Samim tim dolazimo do zaključka da će turistički sektor kako u svijetu tako i u BiH trpiti od posljedica CoVid19 sigurno 3-4 mjeseca nakon prestanka pandemije a Vlada FBiH je predvidjela pomoć samo za vrijeme trajanja pandemije. Što je još važno pomenuti je da obrtnici u ovom slučaju turistički vodiči neće imati nikakva primanja dok turisti ne počnu pristizati u našu zemlju, tako da subvencija doprinosa neće pomoći konkretno kao ni iznajmljivačima privatnog smještaja (koje naša država zakonom tretira kao fizička lica-izdavači, iako plaćaju porez na dobit od iznajmljivanja kao i boravišne takse i članarine lokalnim Turističkim zajednicama) koji su ostavljeni bez prihoda i čak nisu zakonski obavezni plaćati doprinose za svoje djelatnosti.

Treba spomenuti i agencije koje rade na outgoing turizmu koje su već prodale veliki broj aranžmana koji, ukoliko se nastavi ovakva situacija, neće biti realizirani i samim tim morat će se pronaći set mjera kao što je npr. Hrvatska napravila da se izdavanjem vrijednosnih vaučera refundira na neki način uplaćeni novac. Vrijednosni vaučeri će se nakon prolaska pandemije i stabilizacije situacije mijenjati za neko novo putovanje i sl. Takvim mjerama su spasili agencije od bankrota, a ujedno i zaštitili sve one koji su uplatili aranžmane koje će naknadno realizovati. Tu su i rent-a-car agencije koje isto tako neće ostvarivati prihode bez dolaska turista a imaju razne poreze, registracije auta, kasko osiguranja itd.

Setom mjera koje idu u proceduru usvajanja neće se spasiti turizam koji je i ovako zahvaljujući pojedincima rastao iz godine u godinu jer država nije u punom kapacitetu subvencionarala ni predstavljanja na raznim sajmovima, konferencijama niti je donijela Federalni zakon o turizmu. Ova grana naše privrede upumpava direktno novac u ekonomski sistem naše države i generira „svjež“ novac koji za rezultat ima povećanje potrošnje i samim tim rast ekonomije.Treba se zapitati koliko samo novaca bez pomoći vlasti su uložili pojedinci tj. firme u promociju naše zemlje i nikada nisu dobili ni zahvalnicu, sada je pravo vrijeme da država pokaže da joj je stalo do turizma i da spasimo turizam BiH zajedno!