Bosanac Enes Dedić prvi u svijetu preživio koronavirus uz pomoć ECMO tretmana

Muškarac iz Phoenixa, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, jedan je od prvih bolesnika s koronavirusom na svijetu koji je preživio zahvaljujući drugačijoj vrsti liječenja nakon što je umirao dok je bio priključen na respirator.

Medicinski centri širom SAD-a sada se pitaju kako je to uspjelo.

Nakon sedmica očekivanja, njegov izlazak iz bolnice izazvao je suze radosnice.

“Voljela bih da vas zagrlim. Moj muž bez vas danas ne bi bio živ. Mnogo vam hvala, puno mi znači” kazala je Olivera Dedić ljekarima.

Njen 53-godišnji suprug Enes Dedić vratio se u Arizonu s majčine dženaze u BiH i nakon nekoliko manjih simptoma znao je da nešto nije uredu.

“Suprug me probudio 15. marta i rekao mi da ne može disati, da ga moram odvesti u hitnu pomoć” kazala je Olivera.

On je pozitivno testiran na COVID-19, a nakon samo dva dana već je bio na respiratoru i stvari nisu dobro izgledale.

“Drhtala sam kod svakog poziva iz bolnice” dodala je.

Enesovo zdravlje u bolnici je brzo propadalo, te su ga prebacili u Medicinski centar John C. Lincoln, kako bi pojačali ventilaciju.

Doktori su tada pokušali nešto sasvim neuobičajeno kako bi vidjeli mogu li ga spasiti.

“ECMO je prilično rijetka usluga koju nudimo. Kada ne preostaje ništa drugo što možemo učiniti da spasimo pacijenta, onda to radimo” kazao je dr. Robert Riley.

Dr. Riley i dr. Anselmo Garcia su direktori ECMO programa. Mašina ECMO uklanja krv iz tijela pacijenta, u nju ubacuje kisik, a potom je vraća u tijelo kako bi se pomoglo plućima i srcu. Enes je deset dana bio u komi na ECMO aparatu.

“On se 11. dan probudio. Srećom, takav je bio slučaj” kazao je dr. Garcia.

Enes je putem videopoziva kontaktirao svoju suprugu, koja ga do tada nije vidjela.

“Prvi put kada sam se suočila s njim, bilo je… Bilo je ludo! Bilo je zaista teško, stvarno teško” rekla je sa suzama u očima.

Ne samo da je Enes bio prvi koji je preživio COVID-19 sa ECMO tretmanom u Arizoni, nego i jedan od prvih u svijetu. On od ponedjeljka diše samostalno i zvanično je negativan na koronavirus, piše AZ Family.

Dr. Riley i dr. Garcia sada rade u državnoj radnoj grupi za osposobljavanje drugih ECMO centara u Arizoni, te upućuju pozive širom zemlje u kojima dijele informacije o svom uspjehu.

Što se tiče Olivere, veoma je zahvalna što ponovo može vidjeti svog supruga.

“Obećala sam meicinskim sestrama u ICU da ću ga dovesti jer ga žele 100 posto oporaviti” rekla je s velikim osmijehom.