Zenički rudari obustavili rad, martovska plaća im smanjenja za skoro 200 KM

Zbog neisplaćene stimulacije rudari Rudnika mrkog uglja Zenica odlučili su obustaviti rad s obzirom da su im plaće za mart manje za blizu 200 KM zbog neisplaćenih dodataka.

U toku jučerašnjeg dana rudari Stare jame u poslijepodnevnim satima izašli su iz jame nezadovoljni martovskim plaćama koje su im u sveukupnom iznosu manje za blizu 200 KM zbog neisplaćene stimulacije koje su do martovske plaće uredno primali.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je predsjednik Sindikata rudara RMU Zenica Nijaz Vardo dodavši da je Uprava rudnika ispoštovala kolektivni ugovor, ali da im je uzela sve doprinose.

“U rudnicima radi samo inspekcija dok su svi rudari kod kuće. Radi se o prosječno 200 KM manjim plaćama rudara. SIndikat evo zasjeda, spremni smo sjesti s upravom dogovoriti sve, ali plaća martovska mora biti isplaćena u punom iznosu”, kazao je Vardo.

Dodao je kako je Uprava rudnika ispoštovala satnicu, ali ne i ostale naknade koje trebaju biti isplaćene rudarima.

“Ova plaća kao i sve ostale do novog pravilnika moraju biti isplaćene po starom pravilniku, sa svime onim što treba jedan rudar da dobije. A sjedit ćemo s njima svaki dan, mjesec dana, dok ne dogovorimo zajednički pravilnik, a ne neki čiji je neka želja”, izjavio je Vardo za Klix.ba.