Centralna banka i dalje čeka odluku kako bi podijelila novac od MMF-a entitetima

Centralna banka BiH, na svom računu još uvijek drži 333 miliona eura od MMF-a, koji je uplaćen BiH u vidu pomoći za ublažavanje krize prouzrokovane koronavirusum i ne može ga proslijediti dalje entitetskim ministrima finansija.

Iako su u Centralnoj banci spremni da entitetskim ministarstvima finansija prebace novac u omjeru 68 posto FBiH, 38 posto RS-u (entiteti bi onda po 0,5 posto trebali izdvojiti Distriktu Brčko), to ne mogu uraditi bez promisorne note koju im mora uputiti ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

Vijeće ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici 24. aprila jednom odlukom, koja je jednoglasno usvojena, Bevandu ovlastilo da to uradi.

Druga odluka nije usvojena, a ona se odnosi na raspored sredstava instrumenata za brzo finansiranje (RFI).

Centralna banka može izvršiti raspodjelu novca isključivo u skladu sa članom 2. Memoranduma koji su 20. aprila potpisala dva entitetska i državni ministar finansija, zatim direktor Uprave za indirektno oporezivanje i guverner Centralne banke BiH i uskladila sa Pismom namjere MFM-u.

Taj član 2. glasi: “Ministarstvo finansija BiH je odgovorno da u ime BiH izda promisornu note za članstvo i finansijske aranžmane sa MMF-om i blagovremeno ih dostavi Centralnoj banci, a na osnovu obavještenja od CBB-a sačinjenih na osnovu prethodno primljenih obavještenja i instrukcija od MMF-a i odluka Vijeća ministara BIH“.

Kolegij SDA danas je pozvao Bevandu da, kako su naveli, prestane sa opstrukcijama i u skladu sa obavezujućim zaključkom Vijeća ministara dostavi promisornu notu Centralnoj banci BiH kako bi se omogućilo korištenje raspoloživih sredstava MMF za brzo finansiranje u cilju ublažavanja ekonomskih i drugih posljedica pandemije.

Bevanda je kasnije odgovorio riječima da se ne treba podsjećati onaj koji poštuje Ustav.

“SDA ne treba da podsjeća onoga ko sve vrijeme poštuje Ustav, zakon i dogovor šta da radi dalje. Kad mi zaključak bude zvanično dostavljen bit će ispoštovan”, odgovorio je Bevanda.