Češka otvorila granice za odlaske na putovanja, restorani se otvaraju 25.05.

Češka je danas otvorila granice za odlaske na putovanja u inostranstvo u iznenadnom preokretu nakon što su službene brojke pokazale pad novozaraženih Covid-19.

Potez koji je najavio ministar zdravlja Adam Vojtěch predstavljao je iznenađujuću promjenu kursa za zemlju, koja je 16. marta među prvima u Europi zatvorila svoje granice. Zvaničnici su do posljednjih dana inzistirali na tome da ograničenja putovanja ostanu u doglednoj budućnosti, a predsjednik države Miloš Zeman sugerisao je prošlog vikenda da granice trebaju ostati zatvorene za sljedeću godinu.

Međutim, Vojtěch je na četvrtak u kasnoj noćnoj konferenciji za novinare najavio dramatičan preokret, ali je nagovijestio kako će putnici morati da dokažu da nisu zaraženi po povratku.

“Po povratku, putnici će ili morati da podnesu potvrdu negativnog testa na koronavirus ili će biti prisiljeni da provedu 14 dana u karanteni”, rekao je. Putnici bi također mogli svakodnevno prelaziti granice ako bi svakih 14 dana prezentovali negativan test na koronavirus, dodao je Vojtěch, potez koji će uticati na relativno mali broj ljudi koji žive u Češkoj, ali rade u susjednoj zemlji, ili obrnuto.

U daljnjem razvoju, zamjenik ministra zdravstva Roman Prymula najavio je da će obvezno nošenje maski za lice ostati barem do kraja juna. Ukidaju se i ograničenja kretanja unutar zemlje, a sada je dopušteno okupljanje do 10 osoba. Prethodna pravila ograničila su okupljanja na otvorenom na dva.

Taj korak pratio je porast pritiska javnosti za ublažavanje vanrednih mjera. No, bilo je kritika da je nova odluka zbunjujuća, bez najave kada će se stranim posjetiteljima omogućiti ponovni ulazak, što bi pomoglo turističkom gospodarstvu u Pragu.

Najava je uslijedila satima nakon što je vlada ubrzala svoj raspored za ponovno otvaranje ekonomije nakon pritiska čeških trgovačkih lobija.

Restorani i pubovi moći će se u potpunosti otvoriti 25. maja, dvije sedmice ranije nego što je prvotno planirano u planu ponovnog pokretanja u pet faza, najavljenom prošle sedmice. Zoološkim će se prostorima omogućiti ponovno otvaranje od ponedjeljka, mjesec dana ranije nego što je planirano.

Opuštanja su uslijedila nakon što je općinski sud u Pragu u četvrtak presudio ograničenja vlade nezakonitim.

Ministarstvo zdravlja Češke potvrdilo registrovalo je 7.188 infekcija, a prethodni dan zabilježeno je 55 pozitivnih testova na Covid-19 – najmanji broj od 14. marta. Češka je do sada zabilježila 213 smrtnih slučajeva.