Istraživanje pokazalo da pušači imaju manje šanse da dobiju koronavirus

Vlasti u Francuskoj zabranile su online prodaju nikotinskih rezervi i zamjena i ograničile njihovu prodaju u trgovinama, kako bi se izbjeglo gomilanje nakon što su istraživanja sugerisala da nikotin djeluje kao odbijač virusa.

Do 11. maja, kada se planira postepeno ukidanje zatvaranje zemlje, apoteke mogu prodati proizvoda predviđenih u jednomjesečnoj pošiljci, koji tretiraju nikotinsku ovisnost, poput flastera, žvakaćih guma ili pastila, javlja AFP.

Ovaj korak je nastupio da bi se „prvo spriječili zdravstveni rizici od prekomjerne potrošnje ili zloupotrebe povezane sa medijskim izveštavanjem o mogućem zaštitnom efektu nikotina protiv COVID-19“, navodi se u saopštenju francuske vlade.

„Drugo, garantuje kontinuirano i odgovarajuće snabdijevanje ljudi kojima je potrebna ljekarska podrška da prestanu pušiti.“

To dolazi nakon što je studija u velikoj pariškoj bolnici pokazala da tvar iz duhana – možda nikotin – sprječava pacijente koji puše da uhvate Covid-19. Klinička ispitivanja nikotinskih flastera čekaju odobrenje zdravstvenih vlasti zemlje.

Tim iz bolnice Pitié-Salpêtrière ispitivao je 480 pacijenata koji su testiralni pozitivno na virus, od kojih je 350 hospitalizirano, dok je ostatak s manje ozbiljnim simptomima pušten kući.

Utvrđeno je da je od onih koji su primljeni u bolnicu, čija je srednja dob 65 godina, samo 4,4% su bili pušači. Među onima koji su pušteni kući, sa srednjom starošću od 44 godine, pušilo je 5,3%.

Francuski ministar zdravlja Olivier Veran pozvao je u petak građane da ne žure u nabavku nikotinskih proizvoda, rekavši radio France Interu da u Francuskoj pušenje svake godine ubije 70.000 osoba. Ipak, istraživanje je nazvao “zanimljivim” i rekao da se mogu razviti proizvodi slični nikotinu koji bi mogli pomoći u izbjegavanju “ovisničkih učinaka” duhana.