Fadil Novalić: Vlada Federacije BiH nabavila je danas novih 150.000 testova

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je na konfrenciji za medije da je epidemija koronavirusa kontrolirana i da je će nakon nabavke 150.000 testova biti povećan broj testiranja.

On je izrazio saučešće svima onima koji su izgubili nekog člana od koronavirusa Covid-19 i poželio je brz oporavak građanima koji su oboljeli od tog virusa.

Pohvalio je ponašanje građana koji doslovno slijede upute nadležnih organa, a pored njih još je i zdravstveni sektor najzaslužniji za činjenicu da se može konstatirati da se kontrolira pandemija te je zamolio građane da i dalje slijede upute i budu disciplinirani.

Zahvalio je i penzionerima starijim od 65 godina koji su koristeći olakšicu podigli penzije i obavili sve što je bilo nužno, a zahvalio je i mlađim od 18 godina koji su se slušajući upute starijih minimalno izložili uticaju pandemije.

“Moramo zajedno nastaviti kontrolirati situaciju, a penzionerima, ukoliko se širenje koronavirusa bude pogrošalo, osigurat će se da na svoju kućnu adresu dobivaju penzije”, najavio je Novalić.

Vlada Federacije BiH nabavila je danas novih 150.000 testova što je pored dosadašnjih 20.000 značajan broj da bi se počelo sa širim testiranjem stanovništva.

“To je dovoljan broj i ako bude potrebno reagirat ćemo i dalje”, kazao je Novalić.

Potvrdio je i da je na današnjoj sjednici Vlade FBiH izglasan Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije i on predstavlja novo svjetlo u borbi protiv pandemije koronavirusa na ekonomskom planu.

“Prema informacijama iz zdravstvenog sektora nastavlja se nabavka opreme za taj sektor, a to su respiratori i odijela za zdravstvene radnike. Nastavit ćemo podržavati građane i ljekare u borbi protiv virusa”, najavio je federalni premijer Fadil Novalić.