Na lice stavi smijeh, za ovaj grad nije umrijeti grijeh: Stihovi koji izazivaju vrtlog emocija

U okupiranom sarajevskom naselju Dobrinja 1992. godine u mjesecu augustu snimljen je spot koji i danas izazove buru emocija za sve one koji su opsadu proveli u Sarajevu.

Riječ je o pjesmi Vojnik sreće, koju je otpjevao Dino Merlin, a režirao Mirsad Herović Hera. Uz Heru, za režiju su bili odgovorni Samir Mehić Meha, Ismet Nuno Arnautalić, Ademir Kenović.

Mnogim tadašnjim vojnicima ova pjesma postala je inspiracija.

Kada je trebalo poći u borbu, usne brojnih pripadnika Armije izgovarale su stihove ove pjesme i u sebi nosili duh opasnih mladića u maskirnim uniformama, s maramama oko vrata.

Oni pri polasku nisu strahovali za svoje živote, bili su spremni da se bore za svoj grad i svoju Bosnu i Hercegovinu, jer kako kažu stihovi pjesme “Vojnik sreće”:

“Ti ne plači, na lice stavi smijeh
Za ovaj grad nije umrijeti grijeh”.

Vojnici, ali i svi građani Sarajeva kroz teške periode bili su uvijek hrabri i spremni da čuvaju svoje, a njihova srca su kako je to otpjevao Dino Merlin, kao čelik.

“Pucaj ne možeš mi ništa, ja sam k’o svemir velik
Pucaj iz topova trista, ovo je srce čelik”.

Na pomen ove pjesme i na današnji dan, nakon toliko godina od teškog perioda koji je nažalost tada pogodio Sarajevo, niko ne može ostati ravnodušan na ovakve stihove. Ona probudi vrtlog raznih emocija u nama koje se kroz slušanje i izgovaranje ovih stihova mijenjaju.