FIFA uvodi treći prelazni rok?

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) razmišlja o uvođenju trećeg prijelaznog roka uslijed pandemije koronavirusa koji je prekinuo sva fudbalska takmičenja.

Direktor fudbalskih regulativa u FIFA-i James Kitching je ovu mogućnost spomenuo u razgovoru za njemačku televiziju ARD.

“Treći prijelazni rok mogao bi nastupiti ako sadašnji sustav od dva prijelazna roka od ukupno 16 sedmica ne bude produžen”, rekao je Kitching.

Sadašnji prijelazni rokovi mogu trajati najviše 12 sedmica između sezona i četiri sedmice usred sezone.

“Prijelazni rokovi će biti fleksibilni i omogućit će pomicanje trenutnog, tako da će transferi biti mogući između kraja stare sezone i početka nove sezone”, rekao je Kitching.

Zbog neviđenih promjena koje je epidemija bolesti COVID-19 uzrokovala na svim razinama najvažnije sporedne stvari na svijetu, FIFA je prije nekoliko dana objavila niz uputa i preporuka na području praktičnih problema koji su se pojavili kao posljedica pandemije, najviše po pitanju ugovora igrača te sustava prelazaka igrača.

Kada su u pitanju prijelazni rokovi, nove okolnosti iziskuju promjene u uobičajenim pravilima. Stoga će FIFA biti prilagodljiva te će dopustiti da se prijelazni rokovi na koje utiče epidemija pomaknu kako bi trajali između kraja trenutne i početka iduće takmičarske godine.