Glamoč: Svakodnevno se provode aktivnosti dezinfekcije i podjele hrane socijalno ugroženim sugrađanima

Komandantica Štaba civilne zaštite i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihada Glamoč istakla je da Štab već 21 dan, od proglašenja stanja nesreće, zajedno sa Crvenim križom i općinskim štabovima civilne zaštite svakodnevno provodi aktivnosti dezinfekcije, kao i podjele hrane socijalno ugroženim sugrađanima.

Volonteri obavljaju i dostavu lijekova starijim sugrađanima, ali kako je od ponedjeljka dozvoljen izlazak starijima od 65 godina u prijepodnevnim satima, na tim poslovima su volonteri manje angažirani. Tako su tokom jučerašnjeg dana dostavili lijekove samo na pet kućnih adresa, za one sugrađane koji nisu u mogućnosti samostalno ih preuzeti“, kazala je komandantica Glamoč.

U Studentskom centru Sarajevo koji je proglašen karantinom, a koji je određen i kao objekt za prinudnu izolaciju, trenutno se nalaze 84 odrasle osobe.

Riječ je o osobama koje su stigle iz Italije i Švedske i Francuske te su smještene u ovaj objekt. Za njih su osigurani svi sanitarni i drugi zdravstveni uslovi za boravak. U toku jučerašnjeg dana medicinska ekipa Doma zdravlja obavila je preglede 15 pacijenata koji su prijavili zdravstvene probleme. Jučer je također došlo do kršenja izolacije, te su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova priveli još jednu osobu u paviljon Studentskog centra na Bjelavama. Ukupno su dvije osobe tu smještene, jer su prekršile određenu mjeru izolacije“, navela je Glamoč.

Pozvala je stanovništvo da poštuje propisane mjere izolacije, distance, te nošenja zaštitne opreme, ističući da imamo zadovoljavajuću epidemiološku situaciju koja će potrajati ako se svi zajedno nastavimo pridržavati propisanih mjera i uputa.