Goran Čerkez: Molba građanima

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva, kazao je u današnjem obraćanju javnosti da je važno i dalje poštovati propisane mjere kako se zaraza koronavirusom ne bi proširila za vrijeme praznika.

“U posljednja 24 urađeno je testiranje 1030 uzoraka uz 27 pozitivnih na Covid-19”, rekao je Čerkez na početku izlaganja.

Prema njegovim riječima, važno je poštovati sve mjere i preporuke nadležnih.

“Sada se nalazimo u fazi prvomajskih praznika i zamolio bih građanstvo da se držimo propisanih pravila, da vodimo računa o distanci, nošenju maski i da pokušamo da ovaj produženi vikend ostane bez nekih većih posljedica”, dodao je on.

Naglasio je da je većina građana i dosad poštovala mjere.

“Činjenica je da od naredne nedjelje ili praktično već od sutra počinje i popuštanje određenih mjera i sigurno da će to doprinijeti normalizaciji života, ali je bitno da ostanemo posvećeni mjerama koje smo predložili. Smatram da većina građana i dosad sve to poštovala i ne očekujemo da će biti problem, ali uvijek ima dio građanstva kojim je potrebno ponoviti ove stvari. Stoga, oprez svima i ujedno svima sretni prvomajski praznici”, rekao je Čerkez.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini novim korona virusom Covid-19 zaraženo je više od 1.700 osoba, dok broj preminulih iznosi 69.