Goran Čerkez razočaran nakon prolaska Vilsonovim šetalištem, veliki broj ljudi danas izašao na ulice

Član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva Goran Čerkez danas je javno poručio koliko je razočaran onim što je vidio na Vilsonom šetalištu u Sarajevu. Na slikama koje je podijelio uz status na svom Facebook profilu, vidimo veliki broj građana koji su izašli na ulice, uživati u toplom i sunčanom danu, ali uglavnom nepoštujući mjere opreza.

Iako je Čerkez član Kriznog štab federalnog Ministarstva zdravstva koje je dalo prijedlog za ublažavanje mjera za starije osobe i djecu do 18 godina, samo dan nakon relaksiranja naredbe ovome se, očito, nije nadao pa je to odlučio napisati na Facebooku.

“Razočarenje, tako bih mogao opisati jednom riječi osječaj nakon prolaska Vilsonovim. Imali smo dva mjeseca da naučimo kako štitimo sebe i druge. Imali smo dva mjeseca da podignemo svijest. Šta smo naučili?? Malo toga. Nema distance, nema rukavica,maske uglavnom na grlu, vjerovatno zbog grlobolje. Nove naredbe su ublažile mjere ali nisu sudpendovale držanje distance, nosenje maske na lice (ne na vrat) i rukavica i zabranu skupljanja” napisao je Čerkez.

Čerkez je takođe poslao jasnu poruku “neodgovornim roditeljima” i napisao “uozbiljite se i vi i vaša djeca , ne stvarajte rizik bez razloga, samo malo odgovornosti“.

Čerkez se zahvalio savjesnim građanima na pridržavanju mjera.

Pored Vilsonovog šetališta danas su velike gužve zabilježene i na Darivi i Vrelu Bosne.

Kako je odlučeno jučer naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, tri dana u sedmici (ponedjeljak, srijeda i petak) od 9 do 13 sati vani se mogu kretati osobe starije od 65 godina.

Utorkom, četvrtkom i subotom dozvoljeno je kretanje za mlađe od 18 godina i to od 14 sati pa sve do 20 sati.