Kim Jong Un u komi nakon operacije srca

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pao je u vegetativno stanje nakon što je bio na operaciji srca ranije ovog mjeseca, tvrde japanski mediji.

Japanski magazin Shukan Gendai objavio je da je tim ljekara iz Kine poslan u Sjevernu Koreju kako bi pružio pomoć Jong-unu koji je u lošem zdravstvenom stanju.

Mediji u Sjevernoj Koreji nisu pisali o Kimovom zdravstenom stanju, iako su izvještaji iz drugih svjetskih medija pokrenuli međunarodnu špekulaciju o njegovom stanju.

Jedan kineski ekspert rekao je za japanski magazin da se Kim stisnuo za prsa i pao na pod prilikom posjete jednom sjevernokorejskom naselju ranije ovog mjeseca. Ljekar koji je bio s njim u pratnji reanimirao je tada predsjednika Sjeverne Koreje te ga prebacio u obližnju bolnicu.

Kimu, koji ima 36 godina, trebao je biti ugrađen stent, to jest zahvat kojim se proširuju sužene arterije, javio je Shunkan Gendai.

Seoulski web portal Daily NK ove sedmice je izvijestio da se Kim oporavlja nakon kardiovaskularne procedure kojoj je bio podvrgnut 12. aprila.