Heroji dvadesete: Koga ćete vi nominovati za heroje pandemije koronavirusa?

Pandemija koronavirusa ne predstavlja samo test za vlade i zdravstvene sisteme širom svijeta, nego i za sve nas.

U stanjima nesreće primorani smo oslanjati se jedni na druge i biti svjesni naše društvene odgovornosti.

Iako nailazimo na negativne primjere iskorištavanja trenutne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini za sticanje vlastite koristi, postoji i mnoštvo pozitivnih primjera i humanih priča.

Projekat “Heroji dvadesete” upravo želi staviti akcenat na one koji nisu bježali od svoje društvene odgovornosti i koji nisu htjeli dopustiti da njihovu zajednicu obuzme duh pesimizma koji je donijela pandemija koronavirusa.

Maturantica Treće gimnazije u Sarajevu Elma Slabić došla je na ideju da organizuje dodjelu priznanja svim medicinskim radnicima, policajcima i volonterima, kao i drugim bh. građanima i građankama koji su se istakli u svom polju.

Elma je aktivistica u NVO-sektoru, članica Junior PR tima Grada Sarajeva i već je organizovala dvije konferencije u Sarajevu „What’s your story“ i „Business is Fe:Male“.

Razgovarali smo sa Elmom o njenom novom  projketu i njenom dosadašnjem aktivizmu.

Negativnost i potiskivanje dobrih vijesti, kao i pasivnost građana motivirali su je da pokrene ovaj projekat čime će „razbiti oblake koji su nad nama“.

„Mislim da je najvažnije razmišljati pozitivno i biti zahvalan, tu negdje se rodila ideja za ovim projektom, iznenada“ poručila je.

Jedan od izazova s kojim se mladi ljudi poput Elme susreću je i nedostatak podrške njihove zajednice.

„Okupiti tim mi nije bio problem. Odlično znam sa kim mogu raditi kada su ovako ozbiljni projekti u pitanju. Odlučila sam pozvati prijatelje za koje znam da su jednako ili više aktivni kao ja, uspješni i predani. Što se tiče podrške drugih,  znate kako to ide kod nas…  Još uvijek postoje oni koji na shvataju ovaj projekat ozbiljno. Međutim, ne mogu reći da je nemamo“ kazala nam je.

Nagrada “Heroji dvadesete” bit će dodijeljena u šest kategorija, a kolektivne nagrade dobit će svi volonteri, policajci i medicinski radnici.

Moguće je nominirati bh. građane i građanke za heroja građana, heroja muzike, heroja društvenih mreža, heroja profesora, heroja novinara i heroja NVO.

„Prije nekoliko dana otvorili smo nominacije  koje će trajati mjesec dana. Putem Google forme svaki građanin BiH može nominovati osobu za koju smatra da zaslužuje ovu nagradu. Nakon nominacija, top 5 osoba iz svake kategorije prolazi u II krug, online glasanje, o kojem ćemo reći više pred kraj nominacija. Konačnu odluku, ko su Heroji dvadesete, donijet će stručni žiri uzimajući sve segmente u obzir“pojasnila je.


Iz najbrojanih izdvaja se kategorija heroj društvenih mreža, pa smo pitali i zašto je bilo bitno uvrstiti i ovu kategoriju.

„Svjesni smo da je u ovoj situaciji najvažnije ostati pozitivan i biti odgovoran građanin, a oni koji su Heroji društvenih mreža su “iskoristili” svoje ime i mogućnost da utiču na masu kako bi širili pozitivnost, svojim primjerom pokazali važnost odgovornosti i na taj način mijenjali svijest građana. S obzirom da su društvene mreže neizostavan dio naše svakodnevnice, upravo influenceri/javne ličnosti su itekako imali “uticaj” na nas tokom pandemije, posebno mlade“ odogovorila nam je.

S obzirom na preporuke nadležnih organa, svečana dodjela nagrada planira se nakon ukidanja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Česti su  komentari o pasivnosti mladih u BiH, posebno kada se radi o društvenim problemima. S obzirom na Elmin aktivizam pitali smo je smatra li takve kritike opravdanim.

„Svakako da su opravdane. Jedna sam od onih koja kritikuje pasivne mlade. Mi smo ti koji trebamo promijeniti situaciju u Bosni i Hercegovini koja je ovakva upravo zbog enormne pasivnosti. Sebično je čekati da promjene donese vlast ili naši roditelji. Ali, nije sva krivica na mladima“ kazala je.

Istakla je da za nju društvena odgovornost podrazumijeva svijest o problemima koji su u društvu, ali i aktivan rad na promjenama onoga što ne smatramo dobrim u našoj zajednici.

„Naravno, ne možemo uticati na uređenost države sada, ali ovi mali koraci koje možemo raditi, mi mladi, itekako obećavaju da ćemo mi biti jednom na čelu države i tada moći raditi izuzetne promjene. Ovo je naše društvo, ne od nekog drugog, dužnost nam je doprinositi istom.  Smatram da sam društveno odgovorna osoba upravo zbog projekata koje realizujem, a mijenjaju našu zajednicu“ dodala je.

Razgovarali smo i o konferenciji „Business is Fe:Male“ koju je Elma sa svojim timom organizovala protekle godine u Sarajevu. Pitali smo je šta je ona naučila iz tog iskustva.

 „Ono što sam naučila nakon “Business is Fe:Male” konferencije jeste da imam izuzetne vještine za organizaciju, da nisu svi mladi u BiH pasivni, samo je potrebno pronaći način da ih se motivira. Iznenadila sam se kada sam shvatila da nikad neću imati “problema” sa velikim imenima (gosti konferencije)  jer upravo oni prepoznaju dobre ideje i rado budu dio istih.“

„Tek nekoliko dana nakon konferencije sam shvatila koliko veliku stvar smo uradili, još uvijek često dobijem poruke u kojima oni koji su prisustvali navode da su izuzetno motivisani, inspirisani. Organizacija u timu je za mene bila izazov, veliki sam individualac, ali sam svjesna da uz tim mogu dostići svoj maximum i najbolju realizaciju ideje. „

I za kraj nas je zanimalo šta Elma želi poručiti svojim sugrađanima i sugrađankama.

„Vjerovatno, kada je riječ o ovom pitanju, trebala bih pozivati na ostanak kući i odgovorno ponašanje. Neću to uraditi jer vjerujem da su naši građani dovoljni svjesni situacije u kojoj se nalazimo.  Sugrađanima poručujem da ovo vrijeme iskoriste da postanu najbolja verzija sebe i da konačno doprinosimo zajednici, to je važno za svaku situaciju koja nas zadesi. Sada vidimo koliko je drustveni doprinos važan, a oni koju su doprinijeli, promijenili naše živote i na najsitniji način, zaslužuju priznanje. “HEROJI DVADESETE” slavi te osobe, slavi hrabrost, humanost, pozitivnost i kreativnost. Zbog toga pozivam sve da ne propuste priliku da nominuju/budu nominovani. Važno je da podržimo jedni druge!“

Sarajevska sehara će nastaviti pratiti ovaj projekat i pozivamo sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da se uključe.