Na današnji dan rođena kraljica Elizabeta II, ali ne na dvoru

21. aprila 1926. godine rođena je britanska kraljica Elizabeta II. Osim što je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, ona je i kraljica Kanade, kraljica Australije, kraljica Novog Zelanda, kraljica Jamajke i šef države u još 12 nezavisnih zemalja.

Zanimljivo je da službeni kraljičin rođendan, koji je obično nacionalni praznik, ne pada na datum njenog pravog rođendana,  različit je u različitim zemljama Commonwealtha.

Elizabeta je rođena u kući svog djeda – škotskog grofa i vlasnika poznatog dvorca Glamis u Škotskoj (gdje je po Shakespeareu živio i Macbeth).

Elizabetu su od djetinjstva unutar porodice od milja zvali Lilibet. Njena guvernanta opisala ju je kao urednu i odgovornu djevojčicu koja je voljela pse i konje. Kraljicom je postala kad joj je bilo 25 godina i 2015. godine postala je najdugovječniji britanski vladar prestignuvši kraljicu Viktoriju.

Njen rođendan svake se godine obilježava topovskim plotunom u Hajd Parku i Londonskom tornju, kao i u parku dvorca Vindsor, četrdesetak kilometara zapadno od glavnoga grada, ali ne i ove godine.

Kako se već i nagađalo, britanska kraljica Elizabeta II. diskretno će proslaviti rođendan, bez tradicionalnog počasnog topovskog plotuna, koji smatra “neprimjerenim” usred pandemije koronavirusa, od kojeg je u zemlji umrlo gotovo 15,5 hiljada ljudi.

Bakingamska palata već je prije objavila da se ove godine neće održati tradicionalna vojna parada kojom se službeno slavi kraljičin rođendan.

Elizabeta II. povukla se zbog pandemije zajedno sa suprugom, princom Filipom, u dvorac Vindsor. U dobi od 94 i 98 godina, oboje spadaju u rizičnu grupu kada je riječ o koronavirusu.

Historijske poruke

Podsjetimo, kraljica je u historijskom televizijskom obraćanju javnosti za Uskrs pozvala sunarodnjake da izdrže krizu, uvjeravajući ih da će “doći bolji dani”. U svom tek petom vanrednom obraćanju naciji putem televizije tokom njene 68 godina duge vladavine, Elizabeta je pozvala Britance da pokažu odlučnost svojih predaka i pokažu da su dostojni prošlih naraštaja.

“Zajedno se borimo s ovom bolešću i uvjeravam vas da ćemo je nadvladati ako ostanemo ujedinjeni i odlučni”, rekla je kraljica u obraćanju iz dvorca Vindsor. Danas je kraljica napunila 94 godine.

Izvor: N.N