Japansko ostrvo po drugi put proglašava vanredno stanje

Na primjeru kako početni uspjesi kampanje za socijalno distanciranje mogu izblijediti nakon što se smanje ograničenja, Hokkaido, najsjeverniji otok u Japanu, u nedjelju je po drugi put proglasio vanredno stanje i pozvao stanovnike da ostanu kod kuće.

Guverner Hokaidoa rekao je da vlada preduzima akcije zbog drugog talasa infekcija. Mnogo prije nego što je japanska centralna vlada prošle sedmice objavila vanredno stanje za sedam najvećih prefektura u zemlji, Hokkaido je 28. februara pozvao na nježno zatvaranje regije. Pošto su se činilo da su slučajevi pod kontrolom, prefektura je ukinula vanredno stanje dvije sedmice kasnije i polako su dozvolili školama da se ponovo otvore.

Ukupan broj slučajeva u Hokkaidu i dalje je nizak, ali vlada je zabrinuta jer se infekcija brzo širi i umnožava. Četiri nova slučaja potvrđena su 7. aprila, a ta se brojka utrostručila u roku od pet dana.

U nedjelju su Hokaido i Saporo, glavni grad provincije, zatražili od stanovnika da se suzdrže od izlazaka, prekinu putovanja i izbjegavaju restorane.

U Osaki, trećem najvećem japanskom gradu, guverner je u ponedjeljak pozvao da se preduzeća poput noćnih klubova, internetskih kafića, karaoke klubova, kina, dvorana, muzeja i biblioteka zatvore do 6. maja. Ovaj korak uslijedio je nakon sličnih naredbi u Tokiju.

Prema zakonu kojim se odobrava vanredno stanje, guverneri imaju ovlast samo tražiti zatvaranje preduzeća. Oni koji to ne ispoštuju mogu se javno prozvati, ali ne i službeno kazniti.

Japansko ministarstvo zdravlja prijavilo je u nedelju 530 novih slučajeva i četiri smrtna slučaja. U Japanu je do sada registrovano 7.370 slučajeva zaraze i 123 smtrna slučaja. Tokio je u nedjelju izvijestio o 166 novih slučajeva, od kojih je više od polovine koncentrirano u jednoj bolnici.