Rusija je razlog rasta novozaraženih u Kini

Nakon što su neki stanovnici Kine uspjeli da se vrate u svoju državu iz Rusije, koja sada doživljava veliki porast broja infekcija, došlo je do najvišeg povećanja prijavljenih novih slučajeva zaraženih u Kini u zadnjih mjesec dana.

Kineski zvaničnici saopćili su u ponedjeljak da je zabilježeno 108 novih infekcija među ljudima koji su nedavno stigli u Kinu. Većinom su to kineski državljani koji su požurili da se vrate u svoju domovinu nakon što je Kina ograničila letove u i iz nje.

Prije toga, let Aeroflota iz Moskve za Šangaj 10. aprila prevozio je 60 ljudi koji su na kraju testirani pozitivno na koronavirus. Svi putnici su bili u karantinu.Taj let stigao je samo nekoliko dana nakon što je Kina rekla da će zatvoriti, efektivno u ponedeljak, svoj poslednji kopneni prelaz u Suifenheu, malom gradu preko puta granice sa Rusijom.

Mnogi Kinezi koji žele napustiti Rusiju preletjeli su iz Moskve u Vladivostok u nadi da će posljednju preprekupreći kopnom. Kineski konzulat u Vladivostoku rekao je u nedjelju da su 243 kineska državljana zaražena koronavirusom već prešli granicu.

U pograničnim krajevima pojavilo se toliko slučajeva da je lokalna vlada otvorila privremenu bolnicu koja se bavi suzbijanjem i liječenjem novih slučajeva.

Rusija je u januaru zatvorila svoje granice s Kinom, nadajući se da će spriječiti širenje pandemije, ali su samo uspjeli dobiti malo na vremenu.

U Rusiji je do danas zabilježeno 18.328 zaraženih, 148 smrtnih slučajeva i 1.470 oporavljenih osoba.