Jusko: U sukobu nekoliko stotina migranata u Blažuju jedna osoba teže povrijeđena

Ministar MUP-a KS-a Ismir Jusko osvrnuo se na današnjoj pres konferenciji Kriznog štaba i Vlade KS-a na sukob koji je sinoć izbio među migrantima u migrantskom centru Blažuj. Kazao je kako se nekoliko stotina osoba sukobilo i da se u tom momentu osoblje kampa povuklo jer je strahovalo za svoju sigurnost.

“Pripadnici MUP-a KS-a i Specijalne jedinice su upućeni na lice mjesta, čime je spriječen dalji sukob. Povrijeđeno je 20 lica, jedno je teže i ono je zadržano na KCUS-u. Još uvijek traje uviđaj da vidimo šta je uzrok sukoba”, kazao je Jusko, prenosi Oslobođenje Portal.

Jusko je potvrdio da je sedam lica u prisilnoj izolaciji u Studentskom centru Bjelave koji su kršili mjere propisane izolacije.

“Od sedam lica koja su u prisilnoj izolaciji, jedno je vozilo biciklo po cijeli dan, obilazilo izletišta i gdje sve nije bilo. Drugo lice je otišlo u Neum i tamo boravilo tri dana, što govori koliko osobe koje su potencijalno pozitivne mogu biti mobilne i širiti virus. Jasna je naredba i moramo je se svi zajedno pridržavati. Određeno broj građana nam se žalio da se pojedini kupci ne pridržavaju mjera, kupci ulace bez ikakve zaštite i sasvim je normalna reakcija naših sugrađana. Apelujem na zaštitarske agencije da rade svoj posao i ne dozvoljavaju ljudima da ulaze bez opreme”, poručio je Jusko.