Kina nije proglasila kraj epidemije koronavirusa

Mnogi svjetski, domaći i regionalni mediji su prošle sedmice objavili informaciju da je Kina proglasila kraj epidemija koronavirusa.

Tada je navedeno da je vijest saopćio predstavnik Komiteta za zdravstvena pitanja NR Kine Mi Feng.

Međutim, ovu tvrdnju demantovali su mnogi zvanični izvori, uključujući i kineskog ambasadora u BiH, Ji Peng.

On je dao intervju Nezavisnim Novinama 28.3.2020. godine i naveo da je širenje epidemije “uglavnom suzbijeno”, ali da Kini još predstoje “teški i naporni zadaci” na prevenciji i kontroli epidemije.

Do 26. marta, više od 74 hiljade pacijenata zaraženih COVID-19 virusom je izliječeno i otpušteno iz bolnica u Kini. Stopa izlječivosti je premašila 90%. 8. aprila će biti ukinuta restrikcija kretanja u gradu Vuhan. Trenutno je širenje epidemije u Kini uglavnom suzbijeno, s obzirom na činjenicu da većina provincija i gradova već nekoliko dana zaredom bilježi “nulti rast” domaćih slučajeva.

Ali “nulti rast” ne predstavlja “nulti rizik”. Do sada je u Kini potvrđeno više od 700 slučajeva uvezenih iz inostranstva. Ostaje rizik pojedinačnih novopotvrđenih slučajeva i izbijanja epidemije u malom krugu. S obzirom na globalnu epidemiološku situaciju, prevencija uvezenih slučajeva i ponovnog domaćeg izbijanja je u središtu pažnje u ovoj fazi, tako da su zadaci prevencije i kontrole epidemije u Kini još teški i naporni“, kazao je Ji Peng.

Također, kineski mediji i portali državnih institucija nisu saopštili vijest o proglašenju kraja epidemije.

Kontaktiran je i kineski novinar Jun Mai koji o koronavirusu piše za ugledni portal “South China Morning Post” koji navodi da se vlast u Pekingu pohvalila time što je “u velikoj meri zaustavljena lokalna transmisija“, ali da to ne znači da je proglašen kraj epidemije.

Predsjednik NR Kine, Xi Jinping, u razgovoru sa kineskom agencijom Xinhua rekao je da se epidemiološka situacija kreće u pozitivnom smjeru.

Epidemiološka situacija u Kini se sigurno kreće u pozitivnom smjeru i vrhunac epidemije COVID-19 je završen. (…) U kontrolu epidemije, kao i prevenciju stvaranja mogućih novih žarišta moraju biti uloženi dodatni napori”, kazao je.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Zapadni Pacifik, Takeshi Kasai, o epidemiji u ovom dijelu svijeta rekao je: “Dozvolite mi da budem jasan. Epidemija koronavirusa na području Azije i Pacifika je daleko od okončanja. Ovo će biti dugotrajna bitka i još se ne smijemo opustiti“.

Dakle, možemo zaključiti da, iako se situacija u Kini popravlja, još uvijek nije proglašen kraj epidemija koronavirusa.