Španija će olakšati mjere zabrana

U Španiji se od ponedjeljka mogu vratiti na posao i zaposleni koji nisu neophodni. Španija, jedina evropska zemlja pogođena virusom teže od Italije, priprema se za ublažavanje ograničenja jer broj smrtnih slučajeva pada, omogućavajući nekim manje značajnim zaposlenicima da se vrate na posao u ponedjeljak.

Međutim, ministar zdravlja Salvador Illa objasnio je da se njegova zemlja ne nalazi u fazi „deeskalacije“ i Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da svako smanjivanje ograničenja predstavlja rizik.

Ublažavanje pravila širom zemlje dolazi pošto je premijer Pedro Sánchez objavio planove za produženje vanrednog stanja nakon trenutnog roka, 26. aprila. Obraćajući se Kongresu u četvrtak, gospodin Sánchez je rekao da je “uveren” da će treba produžiti izoliranje, koje je na snazi od sredine marta.

Ublažavanje mjera dolazi nakon što je Španija izvijestila o padu stope smrtnosti i dnevnom rastu novih slučajeva od oko tri posto, u odnosu na 20 posto sredinom marta. Zvaničnici su u subotu objavili još 510 smrtnih slučajeva od koronavirusa – što je manje od dana ranije. Do sada je u Španiji preminulo 16.353 osoba. Španija je takođe imala jednu od najvećih svetskih stopa oporavka u bolnicama, pri čemu se više od 55.000 pacijenata sa koronavirusom vratilo kući od početka krize.

Od ovog vikenda, tvornice i gradilišta mogu vratiti radnike nakon Uskrsnih praznika. Vozovi i drugi javni prijevoz polako će početi povećavati broj vožnji, ali ministar zdravstva pozvao je sve one koji su u mogućnosti da nastave raditi od kuće. Vlada je također rekla da će distribuirati maske u podzemnim i željezničkim stanicama.

“U Španiji se nastavlja vanredno stanje”, rekao je Illa tokom konferencije za novinare nakon sastanka španskog kabineta u petak. “Još nismo u fazi deeskalacije.”

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, dr Hans Kluge, upozorio je ove nedelje, „Sada nije vreme za opuštanje mjera.“ Rekao je da je Evropa i dalje “u središtu pandemije”, sa sedam od 10 najteže pogođenih svjetskih zemalja.

Španija nije jedina zemlja koja smanjuje ograničenja. Austrija planira ponovo otvoriti manje trgovine nakon Uskrsa, Češka takođe otvara male trgovine, a ljudi mogu igrati tenis i plivati; Danska će možda sljedeće sedmice ponovo otvoriti vrtiće i škole; a Norveška će djeci omogućiti odlazak u vrtić.