Kina: Učenici nose velike šešire kako bi lakše održavali socijalnu distancu

U Kini se osnovci počinju vraćati u školske klupe, ali uz pratnju propisanih mjera socijalnog distanciranja. Kinezi to nisu prepustili slučaju, te su izmislili šešire koji pomažu djeci da održe međusobno rastojanje.

Šeširi su dugi jedan metar i koriste se kako bi podsjetnik za djecu na pravila ponašanja.

Kako se ograničenja u Kini olakšavaju, mnogoj se djeci dopušta povratak u školu nakon višemjesečnog boravka kod kuće.

Pored šešira, učenici moraju da nose i maske za lice.

Četiri razreda učenika prve godine u školi Yangzheng u Hangzhouu, glavnom gradu provincije Zhejiang u istočnoj Kini, dobila su dozvolu da se vrate u školske klupe (26. aprila), kao pripremu za školu i ponavljanje obaveza koje od danas (27. aprila) ponovno imaju.

Šešire su pravili roditelji i mnogi su napravljeni od kartona.

Pročelnik Hong Feng rekao je lokalnim medijima: „Ovo je bila naša kreativna ideja. Pomaže nam u promociji našeg slogana:„ Nosi šešir od jednog metra, drži udaljenost od jednog metra“.

Da bi osigurali školskoj deci da održavaju pravilne higijenske prakse, nije im dozvoljeno da imaju bilo kakav fizički kontakt jedni s drugima, a rečeno im je da ne smiju slomiti svoje šešire.

Prema izvještajima, također je obavezno da djeca nose hirurške maske, te moraju proći redovne temperaturne preglede.

Kako je broj slučajeva koronavirusa porastao u Kini u januaru, školama i univerzitetima je rečeno da se ne otvaraju nakon što su kineski novogodišnji praznici završili 29. januara.

Predavanja su se odvijala preko interneta, a gradskim zvaničnicima širom zemlje omogućeno je da nastave nastavu po vlastitom nahođenju.

Učenici zadnje godine osnovnih i srednjih škola vratili su se u klupe 13.aprila, a učenici četvrte, pete i šeste godine 20. aprila.

Najmlađi razredi, prvi, drugi i treći su ponovo počeli sa radom 26. aprila, dok će se vrtići otvoriti 6.maja.

Zhejiang je i dalje regija s trećim najvećim brojem slučajeva koronavirusa u Kini, nakon provincija Hubei i Guangdong.

Pokrajinska zdravstvena komisija prijavila je ukupno 1.268 slučajeva i jedan smrtni slučaj, dok je posljednji zabilježeni slučaj u glavnom gradu Hangzhou bio “uvozni” asimptomatski pacijent 20. aprila.