Starlink internet beta počinje sa radom za tri mjeseca

Vlasnik Space X kompanije, koja nastoji stvoriti globalnu mrežu satelita koji će pružati jeftin i kvalitetan internet diljem planete, Elon Musk, izjavio je detalje o planiranom tijeku događaja u 2020. godini.

Nedavno smo na nebu mogli gledati prizor zadnjih 60 satelita koji su lansirani u zemljinu orbitu, a za potpunu funkcionalnost Musk ističe da će biti potrebno oko 12 hiljada satelita.

Pogledajte kako je izgledalo zadnje lansiranje 60 satelita Space X:

Elon Musk je rekao da će Starlink internet privatna beta biti pokrenuta za tri mjeseca, a javna za šest, prenosi Geek.hr.

Cilj Space X kompanije je stvoriti mrežu satelita koji će putovati oko zemlje i pružati stabilnu i brzu internet vezu cijeloj zemlji. Takav internet imat će mogućnost podržavanja više uređaja u mreži i neophodan je za gradnju budućnosti.

Građani zabrinuti: Na nebu iznad BiH se pojavljuju neobični svjetleći objekti, ne plašite se, nisu vanzemaljci

Budući da se sve kreće prema IoT, da bi se svi uređaji mogli međusobno povezati i normalno koristiti. 5G ili Space X internet omogućit će vožnju autonomnih automobila, upravljanje dronovima i mogućnost da se s jednog kraja svijeta robotski izvodi operacija na drugom kraju.

Elon Musk je na Twitteru rekao da će za otprilike tri mjeseca biti dostupna privatna beta za Starlink, a u roku 6 mjeseci i javna beta. Ovaj internet trebao bi omogućiti puno jeftinije mjesečne troškove, a sve što će biti potrebno je prijemnik veličine kutije pizze.

Elon Musk redovno koristi Twitter i rado odgovara na upite pratioca. Cilj Starlinka je da omogući jeftin i brz internet, bez pinga. U početku on neće funkcionisati na nivou za korištenje, ali što se više satelita bude nalazilo u orbiti, njegova stabilnost i kvaliteta će se poboljšavati.