Kontroverzna istraživanja: Kineski naučnici stvorili prve hibride svinje i majmuna

Naučnici u Kini stvorili su prve hibride svinje i majmuna na svijetu. Dva prasića na prvi pogled djelovala su sasvim normalno, ali su imali i ćelije primata i uginuli su u roku od sedam dana.

Svrha istraživanja je usavršavanje tehnike kako bi se u budućnosti uzgajale životinje sa ljudskim organima radi transplantacije. Ova vrsta biologije pokreće kontroverzne rasprave, a ovaj noviji eksperiment pokazuje da postoji još dug put prije nego što se dokaže ova metoda uzgoja organa.

Prvi hibridi majmuna i svinja

“Ovo je prvi izvještaj o himerima svinja i majmuna”, rekao je Tang Hai u Državnoj ključnoj laboratoriji matičnih ćelija i reproduktivne biologije u Pekingu.

Ovo istraživanje izaziva etičke probleme, ali moglo bi se pokazati korisnim za transplantaciju organa u budućnosti.

Hai i njegov tim naučnika modificirali su ćelije majmuna cynomolgus i ubrizgavali ih u svinjske embrije pet dana nakon oplodnje.

Implantirano je preko 4.000 embriona. Iz tih hiljada zametaka rođeno je 10 prasadi, od kojih su dvije bile himere. Svi su umrli u roku od sedam dana od rođenja. U dvije se himere mnoštvo tkiva sastojalo od majmunskih stanica.

Na primjer, praseće srce, jetra, slezina, pluća i koža pokazali su udio, iako malen, majmunskih stanica.

Hai je izjavio da razlog za smrt prasića ostaje misterija. Međutim, s obzirom na to da je svih 10 prasadi umrlo, postoji teorija da je razlog možda zbog IVF-a (vantjelesne oplodnje), a ne himerizma.

Tim sada radi na stvaranju više prasića s većim udjelom majmunskih ćelija.

Ova vrsta istraživanja je kontroverzna, na primjer, biolog matičnih ćelija Paul Knoepfler sa Kalifornijskog univerziteta, Davis je rekao, “S obzirom na izuzetno nisku himernu efikasnost i uginuće svih životinja, to zapravo smatram prilično obeshrabrujućim.”

Knoepfler je jedan od mnogih koji ne vjeruje da je ova metoda uzgoja organa za transplantaciju unutar životinja održiva opcija.

Ova studija je objavljena u magazinu Protein & Cell u novembru 2019.