Macron upozorava da će vanjske granice EU ostati zatvorene do septembra zbog koronavirusa

Francuski predsjednik Emanuel Macron upozorio je da vanjske granice Schengenskog prostora i zemlje povezane sa Schengenom mogu ostati zatvorene do septembra, kao mjere protiv drugog vala koronavirusa koji može biti uzrokovan vanjskim faktorom, putnicima koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja.

Predsjednik Macron je ovu mogućnost najavio tokom videokonferencije sa sindikatima, zabranivši na taj način većini putnika koji se nalaze van Europe ulazak na taj teritorij.

Njegov stav prenijeli su francuski mediji, prema kojima je Macron rezonirao svoju ideju o činjenici da se pandemija razvija različitim tempom širom svijeta, a da “nije zahvatila sve zemlje istovremeno“.

Emmanuel Macron posebno je naveo primjer Sjedinjenih Država, gdje kriza izazvana koronavirusom kasni nekoliko sedmica i koja će tek dostići svoj vrhunac, ali isto tako i sa Afrikom, gdje se situacija drugačije razvija. Također, i u Aziji se može dogoditi drugi vrhunac“, prenose francuski mediji.

Komentari predsjednika prate potez Elysée palate da se produži zatvaranje do 15. aprila.

Tek protekle sedmice, Evropska komisija pozvala je europske države, dio Schengenskog prostora i pridružene države da produže zatvaranje vanjske granice za nebitna putovanja u EU za još mjesec dana, do 15. maja.

Komisija je ocijenila da su te zemlje i dalje izložene pandemiji, stoga je potreban koordinirani pristup produženju, s istim datumom završetka i na ujednačen način.

Do sada su sve države članice Schengena i četiri povezane države Schengen – Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska – primijenile ograničenja putovanja kako su dogovorili Evropska komisija i Europsko vijeće 17. marta kao mjeru za suzbijanje daljnjeg širenja od virusa unutar bloka.

Moguće je da će daljnje produženje ograničenja putovanja nakon 15. maja ponovo biti procijenjeno na osnovu evolucije epidemiološke situacije.