Manchester City više nije najbogatiji klub u Engleskoj, Newcastle preuzima vrh

Prije nekoliko dana Newcastle United je dobio novog vlasnika. Riječ je saudijskom princu Mohammadu bin Salmanu, koji je kupio klub od Mike Ashleya za 343 miliona eura. Njemu će pripasti 80 posto dionica kluba.

Newcastle je sa novim vlasnikom postao i najbogatiji klub na otoku. Mike Ashley je prodao klub saudijskoj fondaciji PIF, koja je u vlasništvu Mohammada bin Salmana. Riječ je firmi Public Investment Fund of Saudi Arabia (PIF) odnosno, preciznije rečeno, o fondu za javna ulaganja koji se nalazi u vlasništvu države Saudijske Arabije i ujedno je jedan od najvećih državnih fondova na svijetu s procijenjenim bogatstvom od 320 milijardi američkih dolara.

Dakle Newcastle je postao klub sa najbogatijim vlasnicima u Engleskoj, iza njih su ostali Manchester City sa vlasnikom Sheikhom Mansourom, čije se bogatstvo procjenjuje na 32 milijarde eura.

Na trećem mjestu nalazi se Chelsea, sa bogatstvom od 10 milijardi dolara svog vlasnika Romana Abramoviča. Na četvrtom mjestu je Arsenal, čiji vlasnik Stan Kroenke koji ima bogatstvo od blizu 9 milijardi dolara, a na petom Wolves, u vlasništvu Gua Guangchanga koji ima bogatstvo u vrijednosti od 6 milijardi dolara.