Popularni praznik 420 se slavi i ove godine

Sleng kanabis kulture 4/20, 4:20 (četiri i dvadeset), je naziv za konzumaciju marihuane u 16:20 sati, a odnosi se na proslave koje se održavanju svake godine 20. aprila.

Godine 1971. pet srednjoškolaca iz San Rafaela u Kaliforniji je koristilo izraz ”4:20” za traženje blaga preko mape uzgajivača. Zvali su se Waldos-i zbog mjesta na kojem su se nalazili, a to je ”zid izvan škole”.

Ovih pet srednjoškolaca (Steve Capper, Dave Reddix, Jeffrey Noel, Larry Schwartz i Mark Gravich) je odredilo statuu Louisa Pastera u sklopu škole San Rafael kao mjesto sastanka i 4:20 kao vrijeme istog.

Njihovo tajno ime za plan je bilo ”4:20 Louis”. Nakon više neuspješnih pokušaja pronalaska usjeva, mladići su skratili izraz na 4:20 što je automatski evolviralo i počelo predstavljati univerzalni kod za konzumiranje marihuane širom svijeta.

High Times novinar Steven Hager je bio prvi koji je javno spomenuo priču o Waldosima, te je time postao odgovoran za popularizaciju istih. U maju 1991. High Times je termin 4/20 prvi put spomenuo u konekstu konzumacije marihuane. Poveznica sa Waldosima i ovim terminom je objavljena tek u decembru 1998. godine.

Uskoro 20. april je postao međunarodni praznik kontrakulture, zbog kojeg se ljudi masovno okupljaju da bi konzumirali marihuanu, te na taj način ispoštovali 4/20 frazu. Ovi događaji su političke prirode, te im je u cilju postići legalizaciju kanabisa tj. marihuane. Na ovaj dan mnogi civili širom svijeta se okupljaju da bi kozumirali marihuanu u tačno 16:20 u znak protesta vladi.

Paul Birch ovo naziva globalnim pokretom, te smatra da se ovakvi događaji ne mogu zaustaviti.

Steve DeAngelo, aktivist i osnivač zdravstvenog centra Harbouride smatra da će ova biljka uvijek biti vrijedna proslave.