Mandić: Testova ima dovoljno; Musa: Popuštanje mjera ići će periodično uz detaljne analize

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa izvjestili su danas javnost o presjeku stanju u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Ministar Mandić je podsjetio da je 14. aprila stigla preporuka WHO-a koja je proslijeđena kantonalnim ministarstvima zdravastva i zavodima da se karantin u lokalnoj zajednici može smanjiti sa 28 na 14 dana ukoliko je osoba negativna nakon testiranja.

Na pitanje da li Federacija BiH ima dovoljno testova, Mandić je odgovorio da ima i ako se ukaže potreba bit će kupljeno još.

“Samo struka i epidemiolog odlučuju kada će se i koliko testirati. Mi povećamo broj testiranja. Što se tiče direktora JU Dom zdravlja KS koji je rekao da nema dovoljno testova, on se treba obratiti Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo koji vrše raspodjelu”, rekao je Mandić.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je obavijestio javnost da je u posljednja 24 sata u ovom bh. entitetu testirano 605 osoba, a da je 21. bila pozitivna na koronavirus.

Do danas je testirano ukupno 10.562 uzoraka, a pozitivno je 760 osoba od čega je 54 posto žena, a 46 posto muškaraca.

Do danas su oporavljena ukupno 132 pacijenta.

Musa je kazao da je sve vrijeme testiranja pozitivnih bilo ispod 10 posto što je dobar znak i da situaciju imamo pod kontrolom.

“Nije realno da djeca idu u školu do kraja ove školske godine, ali sutra će se raspravljati o mjerama popuštanja mjera. Tu je prijedlog da iz izolacije izađu djeca i starije osobe, da otvorimo manje objekte uz apsolutno pridržavanje mjera i bez stvaranja gužvi”, rekao je.

Na pitanje da li se osoba koja je preboljela koronavirus može ponovo zaraziti Musa je odgovorio da takav slučaj nije zabilježen u BiH. Što se tiče stvaranja imuniteta, on je kazao da su drugi koronavirusi sezonski i taj imunitet traje sezonski.

“Kada je riječ o SARS-u iz 2003. godine vrhunac se dešava nakon 4 mjeseca od infekcije, a u minimalnom zaštiti oko tri godine. No COVID-19 je i dalje dosta neistražen”, rekao je.

Musa je poručio da se sada testira veliki broj osoba i da su podignuti dijagnostički kapaciteti te istakao da se sada govori o epidemiji niskog intenziteta prijenosa, jer je FBiH izbjegla crne scenarije odnosno visoke nivoe prijenosa. Naglasio je da se popuštanje mjera mora raditi periodično uz detaljne analize kako ne bi došlo do povećanja broja zaraženih i širenja virusa.

Musa je dodao da će se u obzir uzeti lokalni kontekst (veličinu mjesta, gustoću naseljenosti i sl.), te da će se ići polako i studiozno uz praćenje epidemiološke situacije.