Ministri EU dogovorili zajednički dokument za putovanja

Na današnjoj videokonferenciji ministri turizma zemalja članica EU, dogovarali su izradu zajedničkog dokumenta za putovanja koji bi vrijedio za sve zemlje članice.

Današnje zasjedanje kao temu je imalo stanje u evropskom turizmu, uticaje pandemije i mjere i uslove za dolazak turista, a hrvatski ministar turizma Gari Cappelli izjavio je kako se taj dokument, koji su neki prozvali korona-pasošem, odnosi na zdravstveni, odnosno sigurnosni dio protokola kod putovanja.

Cappelli je također rekao da je dogovoreno da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, bez obzira na pojedinačne situacije u zemljama.

“Turizam čini 10-11 posto BDP-a Evropske unije i zapošljava 12 posto ukupno zaposlenih. On je ključan za jačanje, to jeste spašavanje nacionalnih ekonomija”, rekao je Cappelli, navodeći primjere i drugih turističkih zemalja osim Hrvatske, poput Italije, Španije ili Grčke.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti uspostave koridora za saobraćaj turista izrazio je nadu da će to dogovoriti do kraja maja, ako ne na zajedničkom dijelu, onda bilateralno sa zainteresiranim zemljama.

“Zasad već imamo respektabilan broj zemalja koje su zainteresovane”, rekao je Cappelli.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome hoće li ulazak biti dozvoljen samo onima koji su stekli imunitet Cappelli je rekao da ne bi išao u detalje, dodajući da je neophodno napraviti zajednički protokol, da ista pravila vrijede kod dolaska i odlaska.

Cappelli je potvrdio da sve zemlje rade na pripremi dokumenata i da su razgovarali i o slotovima i voucherima.

Uoči sastanka Cappelli je najavio da će razgovarati i o mogućnostima otvaranja turističkih pravaca i prometa po popuštanju mjera zaštite, uključujući i pitanja otvaranja granica te inicijative između pojedinih zemalja o tzv. turističkim mostovima, kao što je predložila Češka prema Hrvatskoj.

“Turizam je najpogođeniji sektor u koronakrizi i potrebna mu je izdašna pomoć unutar dugoročnog plana za oporavak koji priprema Evropska unija”, izjavio je ranije povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Dodao je kako bi godišnji prihodi hotela i restorana na razini EU-a mogli pasti za najmanje 50 posto, a gubici turoperatora, kruzerskih kompanija, turističkih agencija, zrakoplovnih tvrtki mogli bi ići i do 70 posto.

Evropsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) pozvalo je Evropsku komisiju i ministre turizma EU-a da pojačaju napore i osmisle značajniji paket za spas i koordiniranu strategiju izlaska turizma i industrije putovanja iz krize Covid-19.