Nastavlja se obnova Notre- Damea

Monsinjor Patrick Chauvet, rektor katedrale, rekao je da povratak na posao i nastavak obnove neće izlagati radnike opasnostima novog virusa i biti će u skladu s pravilima društvenog distanciranja.

Planirano je da se radovi koji su nastavljeni danas moraju obaviti u skladu s pravilima društvenog distanciranja.

Građevinski radnici u ponedjeljak su se vratili na spaljene ostatke katedrale Notre- Dame u Parizu, nastavljajući opsežni zadatak obnove nakon što je epidemija koronavirusa izazvala pauzu u radovima od mjesec i po dana.

Požar je zahvatio zgradu stara 850 godina na obalama rijeke Sene 15. aprila prošle godine. Plamen je uništio toranj i krov i prema zvaničnicima, da nije zaustavljen kada jeste, za još samo 30 minuta bi srušio katedralu do temelja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će se obnoviti u roku od pet godina, ali dosadašnji rad je bio sporiji od predviđenog. Do kašnjenja je došlo zbog otrovnog olova koji je izbacio požar, zimske oluje, a potom i epidemije COVID- 19, koja je lokaciju zatvorila u martu.

Monsinjor Patrick Chauvet, rektor katedrale, rekao je da povratak na posao i nastavak obnove neće izlagati radnike opasnostima novog virusa i biti će u skladu s pravilima društvenog distanciranja. Rekao je da će tuševi za radnike biti modificirani i svlačionice prilagođene da smanje rizik od zaraze.

Chauvet je potvrdio da je mjesec i po dana izgubljen, ali da je projekat i dalje u skladu s Makronovim petogodišnjim planom i rokom, iako to ne znači da će sva obnova biti završena.

Najbitnije kako kaže Chauvet je da će se moći ponovo ući u katedralu.

Objasnio je da prvi zadatak koji je potrebno ispuniti je ukloniti otopljene metalne skele koje su ušle u strukturu katedrale. Kada se to završi može se reći da je katedrala osigurana i mogu se početi radovi obnove konstrukcije.