Nakon pisanja Sarajevske sehare i Raskrinkavanje.ba proglasilo lažna pisanja stranica o 5G mreži u Tuzli

Sarajevska sehara prije dva dana pisala je o Facebook stranici “Džennetski napitak” koja širi neistine i slobodno možemo reći nebuloze o antenama 5G interneta u Tuzli.

Naime, neka lijeva Facebook stranica, koju po našoj slobodnoj procjeni vodi neka srednjovječna domaćica, naziva “Džennểtski Napitak” već neko vrijeme objavljuje postove o 5G mreži i kako već postoji i koristi se u Bosni i Hercegovini. Za fotografije da “dokaže” svoje teze koristi repetitore na krovovima kuća u Tuzli. Više možete pročitati klikom OVDJE.

Najtužnije od svega je da naši sugrađani zaista vjeruju takvim stranicama, a u korist toga govori i ogroman broj podjela, komentara i lajkova. Tužno je i što naši sugrađani od običnih repetitora misle da su odašiljači mobilnog interneta pete generacije.

Uslijedili su brojni zabrinjavajući komentari, koji nisu bili nimalo bezazleni, te za koje smatramo da bi policijski službenici trebali da se pozabave.

Ovaj put biramo da javno iznosimo imena i ukoliko je potrebno odgovarat ćemo za to, ali smatramo da je ovo previše opasan i zlonamjeran govor koji treba javno da se prikaže.

I kolektiv portala Raskrinkavanje.ba osudio je ovo pisanje Facebook stranice, zahvalni smo im na tome, te su uradili mnogo dužu i bolju analizu nego mi tada. Čitavu analizu možete pročitati klikom OVDJE.

S obzirom na sve navedeno u ovoj analizi, objava sa stranice Džennểtski Napitak u kojoj se tvrdi da u Bosni i Hercegovini postoji 5G mreža, kao i da se u Tuzli tokom pandemije novog koronavirusa postavljaju ‘tornjevi’ za 5G mrežu, dobija ocjenu lažna vijest.

Iz razloga što se u objavi tvrdi i da se tornjevi navodno ‘postavljaju krišom kasno u noć dok ljudi spavaju’, ista dobija i ocjenu teorija zavjere.

Sa druge strane, veoma eksplicitnim pozivima na nasumično rušenje antena u Tuzli, trebale bi se pozabaviti policijske strukture, s obzirom na jasne propisane mjere u FBiH kojima se zabranjuje širenje panike i izazivanje nereda putem društvenih mreža“, navedeno je na stranici Raskrinkavanje.

Bitno je napomenuti da je i Facebook sam označio postove ove stranice kao lažne, odnosno “False information“.

Ovim putem pozivamo policijske strukture da se oglase i djeluju u ovom slučaju.