Napravite filmsku večer sa Timothée Chalametom

Sada kada svi imamo više vremena i manje obaveza nego ikada, idealno je vrijeme da istražujete i otkrivate. Za ljubitelje filma, koji još nisu otkrili ovu mladu nadu, upoznajemo vas sa dvadesetčetverogodišnjim glumcem Timothée Chalametom.

Iako Timothée Chalamet nije ušao davno u svijet filma, već je sigurno ostavio svoj pečat. 2017. je bila prijelomna godina za 24-godišnjeg američkog glumca, kada je glumio u filmovima „Lady Bird”, “Hostiles“ i „Call Me By Your Name“. Baš uloga u filmu Call Me By Your Name mu je donijela nominaciju za Oscara, što ga čini trećim najmlađim glumcem koji je ikada nominiran za tu nagradu. Chalamet je sigurno pokazao da je, uprkos svojim godinama, sila na koju treba obratiti pažnju u glumačkom svijetu i jasno je da će se njegov uspjeh uzdići do astronomskih visina.

Kratka biografija

Timothée Hal Chalamet je francusko-američki glumac rođen 27. decembra 1995. u New Yorku (SAD). Chalamet je svoju glumačku karijeru započeo u kratkim filmovima, prije nego što se pojavio u televizijskoj dramskoj seriji Domovina iz 2012. Dvije godine kasnije debitovao je u dugometražnom igranom filmu, drami Muškarci, žene i djeca, a pojavio se i u naučnofantastičnom filmu Christophera Nolana Interstellar.

Timothée Chalamet odrastao je u na Manhattanu, tačnije distrikt Hell`s Kitchen pored pozorišne četvrti. Hell’s Kitchen dugo je bila dom glumaca i umjetničkih organizacija. To je takođe središte gay kulture u New York Cityju. Njegovi roditelji su Nicole Flender amerikanka iz New Yorka, posrednica u prometu nekretnina i bivša plesačica Broadwaya, i Marc Chalamet, francuz iz Nîmesa, urednik UNICEF-a.

Od 2006. do 2008. godine Timothée je glumio u nekoliko malih filmova. Do 2009. do 2012. imao je male, gostujuće i ponavljajuće uloge u televizijskim emisijama i filmovima, uključujući Zakon i red, Kraljevski bolovi, Loving Leah i Domovina. Nakon završetka srednje škole, Timothée je započeo svoju filmsku karijeru. Timothée Chalamet živi u New Yorku i ima dvojno američko i francusko državljanstvo. Zbog posjeta Francuskoj tokom ljeta, tečno govori francuski i engleski jezik.

Kada je imao 17 godina zabavljao se sa kćerkom pop dive Madonne, Lourdes Leon. Oboje su pohađali cijenjenu srednju školu muzike i umjetnosti i scenskih umjetnosti LaGuardia.

Pa zašto ne iskoristiti vrijeme u karanteni kako biste se provukli kroz njegov životopis na malim ekranima.

Rainy day in New York (2019)

Još jednom, Woody Allen uspijeva oblikovati nijansiranu priču prožetu svojim beskrajnim šarmantnim stilom. Svi elementi njegovog jedinstvenog originalnog New Yorkom nadahnutim stilom su u centru, elegantni tok događaja, suptilni i duhoviti humor, Woody zna kako predstaviti New York i sve najljepše što taj grad nudi, od umjetničke scene do nevjerovatne arhitekture grada.

Kao i obično, film Woodyja Allena sadrži duge, bogate, pametne i neodoljive dijaloge, koristeći izuzetno talentiranu glumačku postavu, Chalamet i Fanning se međusobno odlično nadopunjuju i izvedba Selene Gomez je iznenađujuće upotpunila ovaj film.
Šarmantan i divan, nevjerojatan film koji morate pogledati.

The King (2019)

Britanski naglasak, Bowl cut frizura i teški oklop čine osnovu uloge Chalameta. On je Hal, nevoljni vladar koji vodi Englesku u bitku protiv Francuske, uz pomoć dvorskih savjetnika i njegovog vjernog prijatelja Falstaffa (Joel Edgerton). Ovaj film pun je dvorskih intriga, krvavih borbi i obračuna s zlobnim Dauphinom (Robertom Pattinsonom).Među drugim zvijezdama ovog filma su i Lily-Rose Depp, koja glumi princezu Catherine de Valois. Ovim filmom Timothée je dobro prezentirao lepezu uloga koje može igrati.

U ovoj historijskoj drami, Timothée Chalamet glumi princa koji postaje kralj Henry V (uz malu pomoć Shakespearea).

Little Women (2019)

Ova prekrasno odglumljena, pažljivo i bogato režirana adaptacija Alcottove poznate priče o sestrinstvu upravo je topli i pozitivni moderni filmski klasik koji ljubitelji filma sada trebaju.

Greta Gerwig oživljava Male žene kao film za svaki uzrast, kao bračnu komediju, natjecanja među sestrama, ljubavi, ali i manifest za pisanje o vlastitom životu. U ovom filmu pored svega ostalog, mlada književnica Jo March bori se za svoje ambicije, pregovara o uvjetima koje ona želi i stvara heroinu, jasno utemeljenu na vlastitom primjeru.

Nakon 20 minuta, likovi prestaju biti likovi; postaju krv i meso, naše sestre. Osjećate njihovu sreću i očaj, njihova hladna stopala i topla srca, njihova razočarenja i ljubav.

Apsolutno divan film vrijedan gledanja.

Call Me By Your Name (2017)

Za mnoge obožavatelje Chalamet će uvijek biti Elio, krhki tinejdžer koji na plesnom podijumu pored Armieja Hammera u sunčanom romantičnom filmu Luca Guadagnina. On u ovom filmu govori i na francuskom i talijanskom jeziku, sviraja klavir i gitaru i zasljepljuje sve one s kojima se susreće. Ovo ostvarenje je bila savršena prilika za pokazivanje brojnih talenata Chalameta i donijelo mu je nominacije SAG, BAFTA, Zlatni globus i Oscar. Film o samorealizaciji i prvom ljubavnom odnosu, u svakoj sceni ispunjen je prekrasnim talijanskim krajolikom.

Lady Bird (2017)

Kajl, pretenciozni „umjetnički tip“ koji izlazi sa likom Saoirse Ronan u režiserskom debiju Grete Gerwig, utjelovljenje je buntovnika ranih 2000-ih: umorani basista pušač, opsjednut teorijama zavjere i ratom u Iraku. Chalamet ga sprečava da sklizne u klišej, oplemenjujući lik tihom inteligencijom i ranjivošću. Iako je njegova veza sa Lady Bird kratkotrajna, ona donosi neke od najsmešnijih trenutaka filma i podiže glumački profil na nove visine.