Od koronavirusa preminulo više od 100 sveštenika u Italiji

Italija je jedna od najteže pogođenih država, novim koronavirusom, na svijetu. Doktori i medicinski radnici postali su simboli žrtvovanja protiv nevidljivog neprijatelja, ali u borbu su se uključili i sveštenici i časne sestre.

Područja poput Bergama, jako su pogođena virusom, ali sveštenici i časne sestre riskiraju i daju živote kako bi pomogli često starijim i pobožnijim talijanima da ispune svoje duhovne potrebe.

Širom Italije virus je usmrtio gotovo 100 svećenika, od kojih su mnogi u penziji. Avvenire, novina koju vodi italijanska konferencija biskupa, odaje počast preminulima hashtagom „PriestsForever“.

Jedan od onih koji su podlegli je i velečasni Fausto Resmini (67), kapelan zatvora Bergamo gotovo 30 godina i osnivač centra za problematičnu omladinu. Njegove kolege svećenici rekli su da ga je virus uhvatio tokom rada prošlog mjeseca, a umro je 23. marta.

Svećenici utjelovljuju viziju crkve koju je artikulirao papa Franjo, koji se često pozivao na likove italijanskog remek-djela „Zaručeni“, u kojem svećenici nesebično tretiraju one koji su pogođeni kugom.

Oni koji se uključe u borbu protiv koronavirusa nude utjehu kroz WhatsApp grupe, mašu iza prozora automobila dok donose hranu bolesnima, naslanjaju se na okvire vrata zaražene spavaće sobe dok isporučuju posljednje obrede i oblače se u osobnu zaštitnu opremu dok šapuću molitve i ohrabrivanje kod bolničkih kreveta.

Ono što njih najviše boli, kako kažu, je što se ne mogu približiti dovoljno, što je posljednji dodir koji vjernik osjeti dodir rukavice i što je posljednje lice koje vide često na ekranu.