Nesvakidašnji potez Gotzea, dao otkaz ocu zbog karijere

Mario Gotze trenutni član Borussie iz Dortmunda, od ljeta neće biti više igrač žutih. Gotze je odlučio da ne produži ugovor sa timom iz Dortmunda u kojem je stekao svu reputaciju i ime.

Gotze ionako nije u velikim planovima Borussie, i ove sezone je nasupio u svega 19 utakmica, većinu je ulazio sa klupe. U Bundesligi je odigrao 500 minuta, a u ligi prvaka svega 70.

Ne bi ništa čudno bilo u napuštanju Dortmunda da Gotze nije dao otkaz svom menadžeru, a menadžer mu je upravo njegov otac. To je pokrenulo lavinu komentara u vezi njega, ali Gotze se odlučio na ovaj potez prije svega zbog svoje karijere.

Kako bi pronašao što bolji klub i osigurao što bolje uvjete, Götze je promijenio agenciju. Jürgen Götze ga je zastupao od njegovih najranijih početaka, ali sin smatra kako je došlo vrijeme za promjenu. Za novog zastupnika angažirao je Rezu Fazelija.

“Stvarno se radujem suradnji sa Fazelijem i njegovom agencijom u čije sposobnosti sam se već uvjerio. Neko vrijeme sam razmišljao o tom koraku “ rekao je fudbaler Dortmunda.

U karijeri je imao čak 12 povreda i pitanje je do kada još može igrati na vrhunskoj razini. Ali i dalje ima zainteresiranih klubova za njega. Najviše su zainteresovani Inter i Bayer Leverkusen.

Gotze je bio jedna od največih njemačkih nada, a to je najviše pokazao na ljeto 2014. godine u finalu Svjetskog prvenstva protiv Argentine, kada je u igru ušao sa klupe i zabio gol za pobjedu u 118. minuti i titulu mundijala u Brazilu.

Godine 2013. iznevjerio je navijače Dortmunda prešavši u redove najljučeg rivala Bayerna iz Minhena, no u Bayernu se nije previše proslavio i vratio se u svoj matični klub u ljeto 2016. godine za 22. miliona eura.

Gotze je 2014. godine vrijedio 55. miliona eura prema uglednom tranfermarketu, dok je trenutno njegova vrijednost svega 10.5 miliona eura.

Inače, u karijeri je osvojio čak pet Bundesliga, dvije s Borussijom i tri s Bayernom, četiri njemačka Kupa te Svjetsko prvenstvo, a tek mu je 27 godina.