Održavanje prestižnog filmskog festivala u Veneciji planirano za septembar

Uprkos trenutnoj vanrednoj situaciji u Evropi i svijetu, organizatori i dalje planiraju održavanje prestižnog filmskog festivala u Veneciji u uobičajenom terminu.

Roberto Cicutto, predsjednik venecijanskog Bijenala, matične organizacije festivala, izjavio je u ponedjeljak da je 77. izdanje ovog festivala potvrđeno i da će biti održan od 2. do 12. septembra.

Cicutto nije potvrdio mogućnost suradnje Venecije i Cannesa, što je direktor filmskog festivala u Kanu, Thierry Fremaux, spomenuo u nedavnom intervjuu za Variety, objašnjavajući: „Od početka krize, podigli smo mogućnost da zajedno učinimo nešto ako festival u Kanu bude otkazan. Nastavljamo raditi na tome.”

Cicutto je rekao: „S Cannesom je sve moguće, ali smatram da uznemirujućim što Thierry Fremaux konstantno govori da nastavlja da ispituje situaciju i ne govori šta želi uraditi.“

“Nastavljamo sa svojim programom, a ako Cannes još uvijek razmišlja (o njihovom planu djelovanja), onda nema diskusije”, dodao je Cicutto.

Šef Bijenala je precizirao da na stolu trenutno ne postoji „hipoteza“ za zajedničku inicijativu Venecije i Cannesa.

Cicutto je takođe priznao da je očekivao da će „inostrano prisustvo ove godine biti znatno manje“ nego u prethodnim izdanjima festivala.

“Radimo simulacije u vezi sa tipičnim festivalskim danom”, rekao je, dodavši da će digitalna tehnologija biti “važna za inostranu štampu”, i da se sve to uspješno odvija i biti će stavljeno u prijedlog koji će iznijeti proizvođačima.

Zadali su sebi krajnji rok za kraj maja da bi se riješili detalji o modalitetima nadolazećeg izdanja.

Cicutto, koji je bivši filmski producent, također se bavio ključnim problemom korištenja kina za festival, napominjući kako očekuje da će italijanske vlasti odobriti Veneciji poseban status u pogledu mjera sigurnosti širom zemlje protiv širenja koronavirusa.

Jedna je stvar upravljati sa šest ili sedam bioskopa koja trebaju posebne mjere zaštite, nasuprot hiljadama kina širom Italije, istakao je.

Dok je Italija trenutno u strogom karantenu – sa smrtnim slučajevima od koronavirusa većim od 23.000, što ih čini najteže pogođenom zemljom – vjeruje se da su nove infekcije došle do vrhunca, i slično kao i Kina, nadaju se da će kriza proći ranije nego što se predviđa.

Filmski festival u Veneciji, smatra se najstarijim filmskim festivalom na svijetu, u januaru je objavio da će Cate Blanchett biti počasni gost 77. izdanja.