Osobe smještene u izolatorij na Bjelavama ubrzo idu u kućnu izolaciju

Osobe koje nisu provele 14 dana u izolatoriju na Bjelavama boravit će nakon obavljenih procedura u kućnoj izolaciji, potvrdio je koordinator karantina u Studentskom domu “Bjelave” Ahmed Mulaibrahimović.

Federalni štab civilne zaštite na čelu sa Fahrudinom Solakom donio je na današnjoj sjednici odluku o ukidanju obaveznog karantina u trajanju od 14 dana, ali osobe smještene u izolatorij na Bjelavama još uvijek ne znaju kad će moći napustiti, kako kažu, neuslovan Studentski dom.

Ni koordinator Mulaibrahimović nije mogao precizirati kada će moći napustiti izolatorij i otići u kućnu izolaciju, ali navodi da je procedura sljedeća:

“Moraju se poništiti rješenja Federalnog ministarstva zdravstva, moraju svi biti testirani na koronavirus koji nisu testirani i moraju kantonalni sanitarni inspektori izdati rješenje o kućnoj izolaciji za osobe koje nisu provele 14 dana u izolatoriju Bjelave”, kazao je Mulaibrahimović.

Arman Šarkić iz Press službe Doma zdravlja Kantona Sarajevo rekao je da su njihovi ljekari večeras otišli na Bjelave da testiraju osobe iz izolatorija koje do sada nisu testirane.

“Naše ekipe su izašle na teren, završeni su pregledi i testiranja večeras do 20 sati, prije nego što osobe iz izolatorija odu kućama”, rekao je Šarkić.